Kennisplatform voor noord holland

BAM Infra realiseert havens van de toekomst in Amsterdam ‘We zorgen voor minder uitstoot en geluidsoverlast’

Geplaatst op 21 maart 2025

BAM Infra Nederland speelt een belangrijke rol binnen de verduurzaming van Nederland. Zo ook in het elektrificeren van havens dat door BAM wordt uitgevoerd. Michel van den Munckhof, algemeen directeur bij BAM, en Rick van Akkeren, Tendermanager bij BAM, vertellen ons er meer over.

BAM Infra Nederland bouwt al meer dan 150 jaar aan de infrastructuur van Nederland. BAM is de afgelopen jaren voor verschillende opdrachtgevers bezig geweest met de elektrificatie van havengebieden, met laadfaciliteiten en walstroominstallaties. Michel: “Zoals de naam BAM Infra Nederland al zegt, houden we ons van origine bezig met weg- en railinfrastructuur. Maar een heleboel competenties die wij op het spoor ontwikkeld hebben, kunnen we ook inzetten binnen andere markten. Zo ook bij elektrificatieprojecten van boten, schepen en havens. Met onze kennis en kunde zorgen we zo voor minder uitstoot en minder geluidsoverlast op het water en in havengebieden.”

Wat was jullie eerste opdracht op dit gebied?

Michel: “In 2019 wonnen wij een tender om de GVB-veerboten op het Noordzeekanaal te elektrificeren. De veerboten zijn daarbij geëlektrificeerd door een van onze partners en wij hebben de energievoorzieningen aangelegd om die veerboten te kunnen opladen. Op drie plekken bij het kanaal staan nu laadpalen en grote energievoorzieningshuizen, oftewel onderstations. Deze hebben we natuur-inclusief gebouwd.”

Rick: “We hebben het hier niet over een walstroominstallatie, maar een speciale laadfaciliteit waar een heel hoog vermogen doorheen gaat.”

Zouden jullie meer kunnen vertellen over jullie walstroominstallaties?

Rick: “Na de opdracht voor het GVB kwam al snel Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord in beeld. Op de Damen-werf op het voormalig NDSM-terrein hebben we vorig jaar een mobiele walstroominstallatie gerealiseerd. Schepen die voor reparatie of onderhoud op de werf zijn, hoeven daarmee niet langer gebruik te maken van dieselgeneratoren.”

Michel: “Twee speciale walstroomcontainers en een nieuw aangelegd extra elektriciteitsnet voorzien de schepen nu van stroom. Een frequentieregelaar zorgt voor het juiste spanningsniveau én frequentie. Deze elektriciteitsvoorziening zorgt voor een reductie van uitstoot van CO2, stikstofoxide en zwaveloxide. Bovendien is de installatie een stuk stiller. Dit maakt de omgeving zowel prettiger om in te wonen als te werken.”

En de installatie is dus ook nog eens mobiel!

Rick: “Dat houdt in dat de installatie met heftrucks of kranen te verplaatsen is. Binnen een paar uur is het geheel op een nieuwe plek aangesloten. Op deze manier kan de installatie snel op verschillende plekken over de werf van Damen worden ingezet. Bovendien zitten de aansluitingen niet bij alle schepen op dezelfde plek, waardoor het praktisch is om met een mobiele installatie te werken.”

Op dit moment is BAM in de afrondende fase van een walstroominstallatie in Port of Amsterdam. Kunnen jullie hier meer over vertellen?

Rick: “Voor Port of Amsterdam realiseren we als onderaannemer een centraal duurzaam energievoorzieningssysteem, een zogenoemde Smart Energy Hub. Daarbij zijn we verantwoordelijk voor alle civiele werkzaamheden, het gebouw, de midden- en laagspanningsinstallaties en alle kabelwerkzaamheden. Een van onze partners, Powercon, levert het hart van de walstroominstallatie, het onshore power system. Dit is het systeem tussen de netaansluiting en de stekker voor de schepen.”

Michel: “Cruiseschepen kunnen binnenkort met een stekker worden aangesloten op dit systeem. Dat betekent dat schepen, zodra ze zijn aangemeerd, hun dieselmotoren kunnen uitzetten. Met een vermindering van CO2-uitstoot en geluid voor de omgeving tot gevolg. Net zoals bij de scheepswerf van Damen.”

Dat klinkt als een megaklus…

Michel: “Dat kun je wel zeggen. Op de kade die 600 meter lang is, zijn vijf grote walstroomkasten gerealiseerd; een soort stopcontacten waarop de zeecruiseschepen kunnen aansluiten. Op dezelfde kade zorgen we ook voor acht walstroomkasten voor de riviercruiseschepen.”

Rick: “Wat bij dit soort projecten uitdagend is, is dat we een compleet nieuwe installatie bij een bedrijf moeten neerzetten en bekabelen, terwijl alles eromheen door moet blijven draaien. Dat was bij Damen zo, maar ook hier. Alle cruiseschepen moesten kunnen blijven aanmeren en ook op de directe omgeving moesten onze bouwwerkzaamheden zo min mogelijk impact hebben. Daarbij moesten we ook nog eens onder een historisch steigerdek uit 1860 met houten paalconstructies, bekabelen…”

Michel: “Maar het is gelukt! We hebben de werkzaamheden daarbij ook nog eens zo duurzaam mogelijk uitgevoerd en zijn nu in de afrondende fase. De verwachting is dat we in april, ruim voor SAIL 2025, het eerste cruiseschip aan de stekker hebben liggen. Dan hebben we er, zoals afgesproken, exact twee jaar over gedaan.”

Dat zegt wel genoeg over de kracht van BAM!

Michel: “We managen onze projecten van A tot Z. We verbinden niet alleen diverse installaties en technologieën aan elkaar, maar zorgen er ook voor dat we het geheel in de omgeving past; dat het bijvoorbeeld de kritische blik van een welstandscommissie doorstaat en dat de bouwhinder voor de omgeving niet al te groot is.”

Rick: “Een bedrijf als Powercon levert de installaties, maar is niet gespecialiseerd in het aansluiten van de installatie en het lokale projectmanagement eromheen. Vanuit onze jarenlange ervaring, kennis en kunde, ontzorgen we de klant en leren we de klant bijvoorbeeld ook om de nieuwe installatie veilig te bedienen.”

En dat alles ook nog eens zo duurzaam mogelijk…

Rick: “De verduurzaming van onze klanten past heel mooi binnen onze strategie waarin we bouwen aan een duurzame toekomst. Naast het terugdringen van onze eigen CO2-uitstoot, dragen we graag bij aan decarbonisatie-doelstellingen van onze klanten. Met de aanleg van deze mobiele walstroominstallatie zorgen we dat het onderhoud aan schepen stiller, schoner en gezonder kan worden uitgevoerd door onze medewerkers en die van onze klanten.”

Michel: “Het is mooi om koploper te zijn, maar we betalen ook leergeld. Zolang we dat met onze opdrachtgevers durven uit te geven kunnen we stappen voorwaarts maken. We zijn er namelijk nog lang niet. We hebben het bijvoorbeeld nu alleen maar over schepen die stilliggen aan de kade. Laat staan dat dit soort schepen in de toekomst elektrisch of op waterstof moeten gaan varen. Dan is er een nog grotere hoeveelheid vermogen nodig!”

Meer informatie over BAM Infra Nederland zie www.baminfra.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: