Al ruim 20 jaar is Applitech dé specialist in diverse besturing- en verdeelsystemen op het gebied van energie. Daarbij is het bedrijf sinds vier jaar officieel Siemens-partner in SIVACON S8-systemen. Wat deze systemen inhouden en hoe sterk de samenwerking tussen Applitech en Siemens is, vertellen John de Leur, directeur van Applitech en Werner van Vliet, Portfolio Consultancy Professional bij Siemens Nederland. We spreken elkaar in het Applitech-kantoor in Haarlem.
Applitech is gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren, aansturen en onderhouden van allerlei systemen op energiegebied. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en repareert in opdracht van klanten diverse besturing- en verdeelsystemen. Dat varieert van generatoren en aggregaten voor de noodstroomvoorziening tot systemen op het gebied van energiesturing en energiemanagement. Op het gebied van SIVACON S8-systemen is Applitech partner van Siemens, het bekende technologiebedrijf dat zich richt op industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Ook binnen deze samenwerking bedient Applitech klanten, waarbij het belangrijk is dat de energie nooit wegvalt. Denk aan datacenters, luchthavens en ziekenhuizen.
Kunnen jullie meer vertellen over het partnerschap tussen Applitech en Siemens?
John: “Sinds 2020 zijn we officieel Siemens-partner op het gebied van S8-systemen. Dit zijn laagspanning verdeelsysteem met speciale functies en een modulair ontwerp om ervoor te zorgen dat het zeer betrouwbaar, veilig en flexibel is. Dit systeem kunnen wij volledig onder fabriekskeur van Siemens assembleren tot 7000 ampère.
Sinds 2023 is Applitech ook nog een samenwerking met de firma DEHN aangegaan om, gecertificeerd het Active Arc Fault Protection Systeem DEHNshort in SIVACON S8 te mogen inbouwen. Hiervoor zijn een aantal van onze mensen naar de DEHN-fabriek in Duitsland geweest voor een meerdaagse training.”
Werner: “Het S8 systeem is een franchisesysteem. In Duitsland, Turkije en Portugal staan Siemens-fabrieken waar de S8-systemen geproduceerd worden, maar buiten de eigen fabrieken heeft Siemens ook een aantal franchisenemers. In Nederland zijn er op dit moment twee, waaronder dus Applitech. Mede dankzij de kennis, kunde en het netwerk van Applitech is de verkoop van onze S8-systemen enorm gestegen.”
Hoe is die samenwerking tussen Applitech en Siemens tot stand gekomen?
John: “We merkten dat veel van onze klanten steeds vaker systemen met een hoger vermogen dan 4.000 ampère nodig hadden. Die klanten konden dan uiteraard direct terecht bij Siemens, maar deden dat vaak niet, omdat zij dachten dat dat te duur zou zijn.
In 2006 leerde ik Werner kennen, die later bij Siemens zou gaan werken. Mijn wens vanuit Applitech was om een invulling te kunnen geven aan de grotere projecten waarbij S8-systemen nodig waren. En om dit onder de naam van Siemens te verkopen, omdat dit een heel sterk merk is. Mede door mijn goede contact met Werner, kwam er in 2020 groen licht vanuit Siemens om dit te doen.”
Werner: “Toen ik net bij Siemens kwam werken, verkocht het bedrijf nog niet zoveel vermogensautomaten. Vanuit Siemens wilden we dat breder in de markt gaan zetten. Om Applitech franchisepartner te maken, was dus niet zo’n slecht idee.
Binnen Siemens heb je namelijk te maken met verschillende echelons, waardoor een aantal procedures doorlopen dienen te worden. Dit vergt vooral tijd. Applitech is een stuk flexibeler daarin, waardoor sneller geacteerd kan worden naar de markt.”
John: “Klanten hebben vaak nog wel eens specifieke wensen rondom het systeem en dan kan Applitech heel snel hierop reageren en handelen. Zo hebben wij een eigen flex-line systeem, waardoor we op maat energieverdelers kunnen produceren. Hiermee kunnen we systeemkasten in allerlei maten leveren, uiteraard op basis van de wensen van de klant.”
Werner: “Vanwege die flexibiliteit en zijn uitstekende service- en onderhoudsdienst, hebben we vanuit Siemens een noodvoorraad aan vermogensautomaten bij Applitech gestald. Dit voor het geval dat er bijvoorbeeld calamiteiten bij onze klanten zijn. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis dat ons systeem heeft, waarvan ineens de hoofdschakelaar kapot gaat: dan regelt Applitech zo snel mogelijk een monteur met een nieuwe schakelaar, tijdens en buiten kantooruren. Als er ergens een calamiteit is, wordt de klant dus altijd heel snel geholpen.”
Kunnen jullie een voorbeeld noemen van jullie samenwerking?
Werner: “Neem bijvoorbeeld een bouwer van trafostations. Deze zijn voorzien van een middenspanningsinstallatie, die Siemens rechtstreeks levert aan de stationsbouwer. Maar het komt ook voor dat bij een aantal stations een transformator en een laagspanningsinstallatie geplaatst moeten worden. Deze installaties worden dan door Applitech gemaakt.”
John: “Zo doen we momenteel ook een project voor Netflix. We bouwen dan in de systemen van Siemens, maar voegen dan ook een stuk van onze eigen systemen toe, omdat er een specifieke aansluiting moet komen.”
Werner: “En samen met Applitech hebben we ook eens een groot buslaad-station gebouwd. Professionals van Applitech zijn toen de Siemens-fabriek in Leipzig geweest om extra training te krijgen over een specifieke eis die aan het paneel werd gesteld.”
John: “Een ander voorbeeld is onze samenwerking bij verschillende datacenters. Deze worden steeds groter en hebben daardoor ook steeds grotere noodstroomsystemen, verdelers en generatorpanelen nodig. Alleen kan Applitech zo’n groot datacenter niet van A tot Z inrichten, maar samen met Siemens kunnen we er wel een hele goede invulling aan geven.”
Werner: “Met elkaar houden we de vinger aan de pols; zo staan we samen op beurzen en zien we elkaar maandelijks om alle laatste ontwikkelingen te bespreken. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van onze jarenlange en ijzersterke samenwerking. We kunnen lezen en schrijven met elkaar en dat zie je terug in onze sterk groeiende business.”
Applitech is gevestigd in Hendrik Figeeweg 5C te Haarlem. Meer informatie over Applitech zie www.applitech.nl.