Wie af en toe in een kantoortuin werkt, weet: daar kan het lekker rumoerig zijn. Geen punt. Af en toe wat meer omgevingsgeluid dan normaal is helemaal niet erg. Er elke dag middenin zitten wél. “Te vaak en te veel geluid maakt mensen nerveus en gespannen. Je concentreren op je werk wordt steeds moeilijker.”
Kantoortuinen maar ook vergaderzalen, productiehallen, kantines, lokalen en aula’s op scholen en in restaurants: slechte akoestiek kan overal voorkomen. Bij slechte akoestiek zeggen mensen dat het ‘geluid hard klinkt’ in een bepaalde ruimte, of dat het er zo ‘galmt’. “Hoe ze het ook noemen: ze bedoelen altijd dat ze er een slecht gevoel bij hadden. Mensen die regelmatig in zulke ruimtes moeten werken, klagen over concentratieverlies, vermoeidheid en irritatie”, vertelt Bert Klaver, directeur van ANR.
Gratis meting
Slechte akoestiek in een ruimte is objectief vast te stellen. “Je meet de zogeheten ‘nagalmtijd’. Dat is de tijd waarin de geluidssterkte met 60 decibel afneemt – ongeacht hoe hard dat geluid is. In normale omstandigheden moet dat binnen 0,8 seconde gebeuren. Dan heb je het over een comfortabele, akoestische situatie”, legt akoestisch specialist Sander van den Berg uit. Die nagalmtijd is in elke ruimte eenvoudig vast te stellen met een geluidsmeter. “Ik neem overal de proef op de som: die akoestische meting is gratis.”
“Op basis van de nagalmtijd en de grootte van de ruimte kun je eigenlijk direct uitrekenen hoeveel en welke geluidabsorberende materialen je in zo’n ruimte moet aanbrengen om tot een comfortabele akoestiek te komen.” Concreet komt dat neer op de montage van diverse wand- en/of plafondelementen van een speciaal absorberend materiaal dat geluid kan opnemen in plaats van het te weerkaatsen. Probleem opgelost.
Dat klinkt wel erg eenvoudig. “Het ís ook eenvoudig. Verbetering van akoestiek is bepaald geen hogere wiskunde. Het is zelfs niet ontzettend prijzig en het kan ook nog eens vrij snel worden gerealiseerd. Tussen slechte akoestiek en goede akoestiek hoeven maar een paar dagen te zitten”, benadrukt Van den Berg. En het mooiste is: het werkt direct.
Past bij interieur
Bovendien kun je met de wand- en plafondelementen van ANR het interieur van je kantoor, school of café gelijk ook verfraaien. Van den Berg: “Wil je wandplaten met het logo van je bedrijf? Of in de huiskleuren? Of gewoon met een mooie afbeelding? Kan allemaal. Zacht ogende, lichtgrijze of witte plafondplaten of juist in felle kleuren: je kunt het altijd prima aanpassen aan de inrichting van de ruimte.” Dus of je nou in je restaurant een warme huiskamersfeer wilt neerzetten of dat je de industriële, strakke look van je kantoorpand wilt bewaken: de mogelijkheden voor akoestisch comfort zijn eindeloos. “Absolute win-win: voor het oog én het oor!”