Gezichten van Noord-Holland is een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum waarin historische portretten uit de collecties worden gekoppeld aan nieuw te maken (groeps)portretten. Via een Open Call zoeken de musea zes culturele partners die met lokale gemeenschappen en kunstenaars (groeps)portretten gaan maken. In co-creatie worden hedendaagse Noord-Hollanders verbeeld en vertellen zij hun verhaal. Hiermee wordt een nieuwe laag aan de eeuwenoude geschiedenis toegevoegd. Een laag die wordt gekenmerkt door een brede representatie van sociale klassen, leeftijden, genders en culturele achtergronden.
Voor het co-creatieproject Gezichten van Noord-Holland zijn het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum op zoek naar zes culturele organisaties (bibliotheken, theaters, musea, e.a.) in Noord-Holland die samen met lokale communities en een kunstenaar (groeps)portretten maken. Het gaat dus om een participatief traject waarbij de communities zelf centraal staan. De portretten worden geëxposeerd in de buurten en de organisaties waar ze zijn gemaakt. Daarna maken ze deel uit van een dubbeltentoonstelling in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum waar ze een dialoog aangaan met de historische (groeps)portretten van Frans Hals, Govert Flinck, Rembrandt en vele anderen.
Relevant en representatief
Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum: “Volgens de nieuwe internationale museumdefinitie behoort samenwerken met netwerken tot de kerntaken van musea wereldwijd. Een co-creatieproject als Gezichten van Noord-Holland is een kans voor de betrokken musea en culturele partners om in een samenleving die steeds diverser wordt, relevant te zijn voor een breed publiek.”
Eerdere co-creaties
Gezichten van Noord-Holland werkt door op de ruime ervaring die het Amsterdam Museum heeft met het samenwerken met diverse gemeenschappen in de stad zoals bij het project Vrouwen van Nieuw-West, dat nu opvolging krijgt in Zuidoost en Noord. De eerste co-creatie van Gezichten van Noord-Holland vond plaats in voorjaar van 2022. Daarin werkten het Frans Hals Museum en kinderen tussen de 9 en 12 jaar uit Haarlem samen met beeldend kunstenaar Aukje Dekker aan een eigentijds groepsportret, het Supermens Kunstwerk. De workshop vond plaats bij Kunstnest in de bibliotheek Haarlem Schalkwijk.