Rob Niele volgde recent Gijs Schot en Frans Kramer op in een nieuwe dubbelrol als voorzitter van Ondernemend Alkmaar én van de vereniging Ondernemend Regio Alkmaar. Hij wil zich hard maken voor het bedrijfsleven in en om Alkmaar. “Maar daarvoor heb ik wel serieuze input nodig van mijn achterban. Anders krijgen we niet veel voor elkaar.”
Wie ORA zegt, zegt belangenbehartiging. Als het aan Niele ligt tenminste. Ondernemend Regio Alkmaar bestaat uit Ondernemend Alkmaar (OA), de Bedrijfskring Heerhugowaard en de Bedrijfskring Langedijk en bespreekt korte- en langetermijnbelangen bij gemeentegrensoverschrijdende thema’s. “We willen werken aan een eenduidige visie richting provincie en gemeenten. Ook de communicatie met de individuele bedrijven is van groot belang. Hoe beter de overkoepelende besturen weten wat er leeft in de achterban hoe beter ze dat kunnen implementeren in de visies”, zegt Niele. Succes houdt voor hem in dat alle betrokkenen bij hebben kunnen dragen aan de integrale woon- en werkomgeving van de toekomst.
Snel samen om tafel
OA en ORA focussen op bereikbaarheid, woningbouw, onderwijs en economische groeikansen. “Klinkt misschien heel algemeen, maar deze zaken raken uiteindelijk elk bedrijf in Alkmaar en de regio heel concreet. Neem de geplande bouw van 15.000 nieuwe woningen in Alkmaar. Wat betekent dat voor bestaande bedrijven op die plekken? Hoe wordt de leefomgeving in de nieuwe wijken ingericht?” Niele wil als het om zulke zaken gaat al bij de visievorming om tafel met de stakeholders. “Je wilt in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken zijn en je stem laten horen. Alleen dan kun je gefundeerde input geven.” Die input moet komen van de ondernemers. Niele wil dan ook het liefst zo snel mogelijk met hen in gesprek.
Onderwijs kan beter
HBO en MBO in Alkmaar kunnen wel een oppepper gebruiken, vindt Niele. “De voorspelde krapte op de arbeidsmarkt betekent niet alleen dat je opleidingsaanbod perfect moet aansluiten op de actuele vraag van met name het regionale MKB, maar ook dat je als bedrijven creatiever moet zijn om die mensen te binden. Niet alleen aan je eigen bedrijf, maar vooral ook aan de regio.” Voor stages bestaat al het online platform Talentz voor bedrijven die stagairs zoeken en andersom. “Misschien kun je ook docenten aan bedrijven koppelen om zo een goede match te houden tussen theorie en praktijk. En studenten van verschillende opleidingen bijvoorbeeld samen laten werken in agribusiness-projecten.” Dat Noord-Holland Noord een uitmuntend vestigingsklimaat voor MKB heeft, is inmiddels landelijk bekend, stelt Niele. “Door onderscheidend onderwijs aan te bieden zullen jongeren uit heel Nederland kiezen voor een opleiding hier, en uiteindelijk ook hier blijven werken.” Tot slot telt ook de kwaliteit van de leefomgeving. “Dat moet je ruim zien. Wil je je onderscheiden, dan zal de regio in moeten zetten op sportieve en culturele activiteiten, op een groene omgeving met voldoende woningen en een goede infrastructuur. Dat wordt alleen maar belangrijker, mensen worden niet minder kritisch.”