Kennisplatform voor noord holland

ABN AMRO: Verduurzaming is verandering: doe het goed en doe het nu

Geplaatst op 27 juni 2024
ABN AMRO: Verduurzaming is verandering: doe het goed en doe het nu

Verduurzaming moet en veel ondernemers willen. Maar hoe? De regels zijn omvangrijk en lastig te doorgronden. Daarin een juiste keuze maken is geen vanzelfsprekendheid. Thijs van Ballegoijen van ABN AMRO helpt ondernemers door de bomen het duurzame bos te zien.  

Thijs is manager in het Sustainability Expertise Team. Zijn team helpt ondernemers met verduurzaming van hun business. Thijs legt duurzame financieringsproducten uit en geeft inzicht in enkele mogelijkheden. 

Duurzame financieringsproducten 

Thijs: “De wens van elke ondernemer is continuïteit en anno nu betekent dat duurzaam investeren. De meeste ondernemers regelen hun investeringen zelf prima, maar weten vaak juist niet welke betere, slimmere en goedkopere financieringen er beschikbaar zijn bij hun bank. Denk aan korting voor rente op de aanschaf van zonnepanelen, laadpalen, batterijopslag, isolatie, warmtepompen en dergelijke. Maar er is meer. Veel meer. Er zijn ook niet-bancaire producten, zoals advies. ABN AMRO heeft een partnership met partijen die ondernemers helpen hun vastgoed te verduurzamen. Impact Nation is een initiatief, in samenwerking met ABN AMRO, Impact Hub Amsterdam en The Next Web, dat bedrijven ondersteunt bij het praktisch implementeren van duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Dit wordt mogelijk gemaakt door een innovatief programma waarin de focus altijd ligt op het aangaan van duurzaamheidsuitdagingen.”. Onze partners hebben toegang tot wereldwijd meer dan 17.000 innovatieve oplossingen waarmee deze uitdagingen kunnen worden opgelost, vaak zodanig dat de hele keten hiervan profiteert. 

Verder zijn we bezig met het uitwerken van Product as a Service (PaaS) bedrijfsmodellen. Producten worden dan niet meer verkocht aan een bedrijf: ze zijn geen eigendom maar worden via een soort operational leaseconstructie aangeboden aan de markt. Dit levert een heel andere financieringsstructuur op. ABN AMRO is in dit verband aangesloten bij de Kopgroep Circulaire Financiering, een werkgroep vanuit DNB. Verder is het de taak van mij en mijn team om relatiemanagers te voorzien van up-to-date en praktische kennis en inspiratie op alle gebieden van duurzaamheid, zodat zij dit met hun klanten kunnen bespreken en op de juiste manieren toepassen. 

Duurzaam investeren met subsidieadvies 

Thijs: “Als een ondernemer gebouwen duurzaam laat renoveren of bouwen, bijvoorbeeldmet een hoge BREEAM-certificering, kan ABN AMRO met een gereduceerd tarief financieren via de Groenbank. Na inzage in het complete plaatje toetsen we aan de subsidieregelingen hoe het aan de criteria voldoet, of zorgen dat het aan de criteria voldoet. Dergelijke groene financiering verloopt via de RVO. Wij helpen met de Groenverklaring en verstrekken vervolgens de korting op de lening. We doen tevens het adviestraject voor de subsidies voor vastgoedverduurzaming. Dit kan flink schelen op de bouwkosten. We maken deze service kenbaar aan onze klanten, via relatiemanagers in het veld, brancheverenigingen en publicaties zoals deze. Het is mijn taak om het gamma aan duurzame proposities aan te geven. 

Subsidieadvies kan ondernemers echt helpen. Ze zien vaak door de bomen het bos niet meer. Samen met een adviseur kom je dan precies te weten waar je op moet letten in een subsidietraject. Ze ontzorgen bij aanvraag en verwerking. ABN AMRO experts hoeven niet fysiek bij de klant op kantoor te zitten maar worden wel op de hoogte gebracht van alle ins-and-outs van de verbouwingsplannen, hebben contact met de bouwer om te kijken wat de maatregelen zijn.” 

Samenwerkingsverbanden 

“ABN AMRO werkt samen met Impact Hub Amsterdam (amsterdam.impacthub.net/nl) en The Next Web (thenextweb.com), twee partijen die gericht kunnen helpen met innovatieve verduurzaming. Netwerkorganisatie Impact Hub Amsterdam is een incubator voor bedrijven die een positieve impact willen maken op milieu en/of sociaal gebied, en helpen om een B Corp (bcorporation.net/en-us) te worden. The Next Web, onderdeel van Financial Times Group, heeft een focus gericht op tech en digital. Het is een internationaal media platform, een denktank en perfect aanspreekpunt voor bedrijven die innovatieve stappen in de juiste richting willen maken.  

De tijd van proberen en experimenteren is echt voorbij. Wij hebben toegang tot de juiste bedrijven, verzorgen de koppeling en starten Challenge Shaping Workshops met onze klanten op. Daarna wordt in een periode van 100 dagen samengewerkt tussen de klant en de partner om de oplossing uit te werken en te implementeren. Het gaat om de uitdagingen met betrekking op duurzaamheid waar je zelf niet helemaal uitkomt.” 

Product as a Service 

Thijs: “Er zijn zoveel mogelijkheden om te verduurzamen, dat het voor ondernemers soms lastig is om alles in beeld te hebben. ABN AMRO is echte een strategische partner die informeert, inspireert, ontzorgt en meehelpt om een bedrijf helpt, zodat zij zich zelf kunnen focussen op waar ze goed in zijn. Er zijn zoveel oplossingen voor de vragen die onze klanten hebben, voor nu en morgen. 

Een goed voorbeeld van dienstverlening die al een tijd bestaat is Product as a Service. In het traject van eigenaarschap naar leaseconstructie geven wij manieren aan hoe dit te financieren. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende typen contracten die PaaS bedrijven kunnen aanbieden. Zaken als verzekeringen, belastingen en kwartaalcijfers zien er natuurlijk heel anders uit als er minder eigen vermogen is en het risico anders is. De kennis bij ABN AMRO komt van advocaten en de gezamenlijke banken. Er bestaat een alternatief risicomodel om PaaS bedrijven beter te kunnen waarderen. De traditionele (lineaire) cash-flow verwachtingen en balans voldoen dan niet meer. Het is belangrijk om dit inzicht te bieden zodat de transitie de juiste kant op beweegt. Enkele weken geleden tekende Vivianne Heijnen, demissionair Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, het convenant om de financiering voor circulaire bedrijven te gaan versnellen. Verduurzaming moet nu en we kunnen niet meer wachten of in het huidige, te trage, tempo door.”” 

Nationaal Convenant voor Circulaire Financiering  

We zijn er bijna. Al past het complete verhaal van Thijs lang niet in een artikel van vier pagina’s:  

Een belangrijke aanjager van deze versnelling is wetgeving vanuit Europa; de Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze rapportage richtlijn dwingt bedrijven om heel gestructureerd na te denken wat hun risico’s en kansen zijn op het gebeid van duurzaamheid. De structuur is keurig ingedeeld in thema’s en helpt ondernemers na te denken en te onderzoeken welke zaken binnen organisatie en keten een materiele impact hebben. 

Volgend jaar moeten bedrijven voor het eerst volgens deze nieuwe richtlijnen hun duurzaamheidsimpact in kaart brengen. Om hier aan te voldoen, moeten bedrijven aan twee van in totaal drie criteria voldoen. Een bepaalde omzet en balans halen, en meer dan 250 werknemers hebben. Het gaat dus om de grotere bedrijven die aan de markt, de (lokale) overheid maar ook aan hun stakeholders en toeleveranciers inzicht gaan geven. Dit zal in biedingsprocessen zoals tenders een rol van belang gaan spelen en op een veel objectievere manier meegenomen worden in het totaalplaatje. 

Er wordt verwacht dat de duurzaamheids-doelstellingen opgenomen worden in de missie en visie van de organisatie, en dat de impact op milieu en sociale zaken sneller zal afnemen. Het gaat dus niet alleen om zaken als energiegebruik en uitstoot maar ook om samenwerking met partners in landen waar arbeidsomstandigheden en regels anders zijn dan in Nederland.” 

Het is geen voorspelling meer maar een feit dat er in de komende vijf jaar heel erg veel gaat veranderen. Wie daar nu op acteert, is slim bezig en voorkomt enorme kosten of uitsluiting. 

Meer weten? Neem contact op met Thijs.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: