Telstar, de meest eigenzinnige betaald voetbalclub in Nederland, ook wel bekend als de Witte Leeuwen, werkt sinds 2019 aan zijn duurzaamheidskarakter. De club wil in stappen komen naar een volledig energieneutraal stadion. De activiteiten zijn ondergebracht in een aparte stichting: De Groene Leeuwen.
Het begon allemaal in 2019 toen De Groene Leeuwen 1200 m2 zonnepanelen lieten plaatsen op de daken van de twee lange zijde tribunes in het BUKO Stadion in Velsen-Zuid. Hiermee wordt op jaarbasis zo’n 200 MHW stroom opgewekt die de club deels zelf gebruikt maar grotendeels terug levert aan het openbare stroomnet. Omdat dit maar beperkt geld oplevert heeft de club dit jaar ook laadpalen voor elektrische auto’s laten plaatsen, waaronder de eerste echte 100KWH snel-lader in de regio IJmond.
Auto laden tijdens bezoek
“Een goede zet”, vinden De Groene Leeuwen zelf. “Zeker als men weet dat het stadion steeds meer de economische, maatschappelijke en sportieve draaischijf van de gemeente Velsen aan het worden is.” Daarnaast is binnen het stadion een Sport Medisch Centrum gevestigd, CareworX, dat dagelijkse voor een continue stroom bezoekers zorgt waarvan er steeds meer elektrisch rijden. Hetzelfde geldt voor de vele bezoekers aan de Stadsschouwburg in Velsen. “Tijdens een bezoekje aan het theater kun je de auto weer helemaal laten opladen om weer veilig thuis te komen. Uiteraard geldt dit ook voor de bezoekers aan de voetbalwedstrijden van Telstar.”
Van vooroorlogs naar hypermodern
Maar de club gaat verder. Inmiddels wordt ieder initiatief binnen de club getoetst aan het duurzaamheidsstempel dat Telstar hangt aan haar beleid. Zo werden deze zomer de vooroorlogse gaslampen vervangen door state of the art LED-armaturen. Dit ging in nauwe samenwerking met Sportverlichting.com, een nog jonge onderneming die zich helemaal kan vinden in de doelstellingen van Telstar op duurzaamheidsgebied. Inmiddels is er een regionale samenwerking met deze partij en Telstar/de Groene Leeuwen, waardoor het concept in de regio uitgerold kan worden, met het stadion als sprankelend referentiekader. Ook het hoofdveld werd vervangen: kunstgras eerst met rubber als infill, maar dat past niet meer in de visie en doelstellingen van de club. Daardoor werd het weliswaar een duurder veld, maar wel met kurk als infill: een 100% natuurproduct.
Ook binnen de stadionmuren wordt gewerkt aan verbeteringen, zo loopt er nu een test met LED-plafondpanelen die ook direct de lucht zuiveren en wordt er onderzoek gedaan naar hergebruik van douchewater.
Nog veel meer te verwachten
Zo zullen er nog vele initiatieven volgen, zeker als er straks nieuwbouwtrajecten starten waarbij vooral de koptribunes voor een toekomstbestendig stadion moeten gaan zorgen. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van het bestuur van de Groene Leeuwen. Het bestuur staat onder leiding van voormalig KNVB-praeses Michael van Praag, die op zijn beurt bijgestaan wordt door secretaris en technisch bestuurslid Ton Geusebroek en penningmeester Steef Hammerstein. Voor meer informatie: info@sctelstar.nl.