Dat de loonadministratie meer is dan de loonstroken is voor veel ondernemers zo klaar als een klontje. CAO’s, nieuwe wet- en regelgeving en ziekteverzuim zijn maar een paar kwesties die er ook bij komen kijken – loonadministratie is een breed vakgebied. “Allemaal leuk en aardig, maar ik wil het liefst gewoon werken in plaats van achter mijn computer zitten”, aldus Daan Touw van Café de Koning in Alkmaar.
Ondernemen betekent dat je van flink wat zaken verstand moet hebben. In de eerste plaats van je eigen vak. Maar ook op financieel, juridisch, organisatorisch en HR-vlak moet je je ontwikkelen. Of expertise inhuren natuurlijk. “Toch wil ik als ondernemer wel snappen waar ik sta met mijn bedrijf en waar kansen liggen om te verbeteren of op te schalen. Dat is niet altijd eenvoudig: soms mis je gewoon de kennis of de tijd om echt de diepte in te gaan”, vertelt Daan Touw. Logisch ook: hij heeft een bedrijf te runnen. En dat geldt natuurlijk voor veel meer ondernemers.
Incidentbestrijding
Ramon Wortelboer is manager loonadministratie bij De Hooge Waerder. Hij herkent het probleem waar Touw mee worstelt maar al te goed. “Veel ondernemers lopen aan tegen de hoeveelheid regels en de juridische haken en ogen van de loonadministratie. Want dat het meer is dan de salarisverwerking, dat besef is er eigenlijk wel. Meestal ontbreekt het ze simpelweg aan tijd om het goed op te pakken. Ze op dat vlak ontzien en met ze meedenken, daar is het ons om te doen.”
Praktisch gezien komt het erop neer dat De Hooge Waerder de personeelsadministratie juridisch en organisatorisch strak en vakkundig opzet. “Dan lopen de reguliere processen rondom salarisverwerking gewoon goed. En bij incidenten zoals ziekteverzuim, ontslag of promotie kunnen ondernemers dan optimaal vertrouwen op wat er is afgesproken en vastgelegd”, legt Wortelboer uit. Bovendien houden ze bij De Hooge Waerder alle belangrijke data in de gaten. “Dat gaat van deadlines voor het aanvragen van subsidies of data waarop bepaalde wijzigingen moeten zijn doorgevoerd, tot en met een seintje bij verjaardagen of jubilea. Het zachte personeelswerk – functioneringsgesprekken bijvoorbeeld – blijft altijd wel de taak voor de ondernemer zelf. Die kent zijn eigen mensen het best.”
Zicht op grote plaatje
Bijkomend voordeel van samenwerking met De Hooge Waerder is dat ondernemers ook profiteren van de schat aan kennis en expertise die het adviesbureau in huis heeft. Want ook de juristen en financieel experts worden waar nodig ingezet om de loonadministratie van bedrijven te optimaliseren. “Dan kun je bijvoorbeeld denken aan slim financieel personeelsbeleid. Wat leveren mensen en afdelingen nou concreet op? Waar zitten de kosten, waar de verdiensten? Door de personeelskosten goed te begrijpen kun je als ondernemer écht flinke stappen gaan zetten. Het grote plaatje overzien is in dat opzicht letterlijk goud waard”, stelt Wortelboer.
Dát was voor Touw en zijn compagnon Remco de Boer ook een belangrijke reden om met De Hooge Waerder in zee te gaan. Touw: “Je wilt ook snappen waarom je bepaalde beslissingen neemt. Hoe werkt het, wat is het idee erachter? Dat inzicht maakt je gewoon een betere ondernemer.”