Kennisplatform voor noord holland

Verdienen aan de energietransitie: Energy Department helpt bedrijven besparen

Geplaatst op 19 oktober 2021
Verdienen aan de energietransitie Energy Department helpt bedrijven besparen

“De energietransitie vormt een van de meest belangrijke fundamenten om onze doelen te behalen en raakt ons allemaal. Bedrijvig Nederland is hier zeker geen uitzondering op. Vanuit de overheid zijn er diverse initiatieven. Deze zijn er om uw organisatie mee te krijgen in de energietransitie. Sommige initiatieven zijn vermomd als verplichtingen, sommige als cadeautjes. Hoe dan ook, er is geen ontkomen meer aan”, aldus Raymond Dernier, directeur van Energy Department.

De energietransitie begint bij bewustwording. Hiervoor zijn de Informatieplicht Energiebesparing en Energielabel-C plicht voor kantoren bedacht. Deze verplichte rapportage geven je inzicht in de huidige status van het energieverbruik van je organisatie en gebouw. De rapportage geven een weerspiegeling van de huidige situatie. Tevens laten ze zien waar de mogelijkheden liggen om CO2 te verminderen. Dernier: “Voor ondernemers en inkopers: CO2 = energieverbruik = inkoop (€€) van energie. Wat je niet verbruikt hoef je immers niet in te kopen.”

Verduurzaming hoeft niet duur te zijn

Minder verbruiken gaat natuurlijk niet vanzelf. Ja, je kan het licht vaker uit doen. Maar om echte besparingen te behalen zal er geïnvesteerd moeten worden. Om iedereen tegemoet te komen zijn er verschillende subsidies beschikbaar. De subsidies vergoeden tot wel 80% van de investeringen.”

Gezamenlijke inkoop

Zakelijke energie maar niet te veel betalen? Dat kan. Energy Department helpt bedrijven om te besparen op haar zakelijke energietarieven én energieverbruik. “We laten bedrijven zien dat energie besparen loont. Veel ondernemers besparen duizenden euro’s per jaar omdat ze zakelijke energie inkopen via Energy Department”, aldus Dernier.

Hij vervolgt: “Wij helpen bedrijven om de energietargets te behalen die de overheid het bedrijfsleven heeft opgelegd.” Een van de aspecten betreft de Informatieplicht energiebesparing. Om dit te realiseren zijn er voor elke branche ‘Energiemaatregelen’ lijsten opgesteld. Zo is ledverlichting allang verplicht gesteld door de overheid en moeten alle kantoren in 2023 in het bezit zijn van minimaal Energielabel C.

“Kijk naar het totale beeld van je energiekosten, inclusief je transparante en niet transparante kosten. Dus je niet alleen naar je energietarief en je energieverbruik, maar ook naar het management van je energiehuishouding, waaronder het inkopen, monitoren en afstemmen met allerlei energiegerelateerde leveranciers. Kijk ook naar de inventarisatie van alle subsidiemogelijkheden en de aanvragen hiervan bij de juiste energieloketten van de overheid. Op deze manier bespaar je op je totale energiekosten en kun je zelfs verdienen met de energietransitie!”

De directeur vat het nog eens kort samen: “Verlaag je totale energiekosten en vergroen tegelijkertijd: TCO ↓  = P ↓ x Q↓ Totale energiekosten omlaag door lage energieprijzen (door collectieve groene inkoop) en reductie van je energieverbruik (CO2-uitstoot reductie).”

Handvatten

Hoewel de informatieplicht energiebesparing per 1 juli 2019 in gang is hebben slechts de helft van de bedrijven die hieraan moesten voldoen, ook daadwerkelijk aangegeven welke maatregelen zij toepassen om energie te besparen. De lokale omgevingsdienst handhaaft ook sinds al 2020.

Over anderhalf jaar, per 1 januari 2023, moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Meer dan de helft van de kantoren voldoet echter nog niet aan deze verplichting. Een Energiebesparingsonderzoek kan ook door de omgevingsdiensten verplicht worden gesteld. Ook hiervoor heeft de overheid subsidies beschikbaar gesteld.

Dernier: “Mkb-ondernemers kunnen energiesubsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Vanaf 1 oktober 2021 kan er subsidie aangevraagd worden voor 2.500 euro per bedrijfspand en er is in totaal 28,2 miljoen euro beschikbaar, dus wees er snel bij!

Wat is eigenlijk energietransitie?

Vier antwoorden naar een lagere CO2-uitstoot:

1.         Informatieplicht Energiebesparing
2.         Energielabel C
3.         Energiebesparingsonderzoek
4.         Vraag subsidie aan

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: