“Voorheen werd pensioen vaak gezien als een aparte, op zichzelf staande arbeidsvoorwaarde. Een interessante ontwikkeling is dat pensioen nu steeds vaker wordt betrokken in het hele arbeidsvoorwaardenpakket.” Aan het woord is Daan Kleinloog, actuaris en partner bij Sprenkels & Verschuren en expert op het gebied van pensioenen.
Deze ontwikkeling maakt deel uit van de trend dat er steeds flexibeler wordt omgegaan met arbeidsvoorwaarden, vertelt Kleinloog. “Er wordt meer gekeken naar waar medewerkers het meest behoefte aan hebben. Het kan zijn dat er wordt besloten iets minder aan pensioen uit te geven, maar meer aan andere arbeidsvoorwaarden. Niet alleen zijn de kosten van pensioen behoorlijk toegenomen, ook is er af en toe gewoon meer behoefte aan andere zaken. Denk aan de populaire leaseauto, maar ook flexibel werken wordt een belangrijke arbeidsvoorwaarde: deels op kantoor en deels thuis.”
De actuaris ziet dat er soms veel geld wordt besteed aan een arbeidsvoorwaarde die niet heel hoog wordt gewaardeerd door medewerkers, terwijl andere arbeidsvoorwaarden – zoals de net genoemde – juist wél enorm worden gewaardeerd. “Daar kun je een goede afweging in maken.”
Werkgever faciliteert
Op het moment dat een start-up doorgroeit naar een scale-up en enkele tientallen medewerkers heeft, begint vaak het serieuze nadenken over een gedegen arbeidsvoorwaardenpakket. “Het kan zijn dat medewerkers zelf aangeven dat ze bepaalde zaken geregeld willen hebben, maar wij zien ook vaak dat beginnende werkgevers trots zijn dat ze inmiddels een begroting hebben waarbij ze een pensioenregeling kunnen aanbieden. Wel zitten ze er vaak niet op te wachten om daar enorme premies in te moeten storten.”
Zorgplicht
Dat verklaart deels de trend van de meer flexibele houding ten opzichte van arbeidsvoorwaarden. “Wij zien dat er werkgevers zijn die wel een pensioenregeling aanbieden, maar het voor een groot deel aan de medewerker overlaat welk deel van zijn brutosalaris hij in die regeling wil stoppen. Het is wel belangrijk een regeling te faciliteren: als je dat niet doet, regelt de medewerker zelf meestal niets. Zo ondersteun en stimuleer je medewerkers te sparen voor hun pensioen, maar bied je een flexibeler vorm aan.”
Door flexibel te ‘sparen voor later’ geef je als werkgever medewerkers ruimte om zelf te kiezen. “Je hebt een zorgplicht richting je medewerkers: het is gewoon fatsoenlijk om dit goed te regelen. Je kunt medewerkers heel eenvoudig laten instappen en de drempel laag houden. Ze kunnen zelf hun inleg bepalen, eventueel ondersteund door de HR-afdeling. Wij kunnen het opzetten van zo’n flexibele pensioenregeling begeleiden.”
Levensfase
Medewerkers van één bedrijf zitten ook niet per se in dezelfde levensfase, weet Kleinloog. “Als je net een huis hebt gekocht of net kinderen hebt, wil je misschien even wat rustiger aandoen met sparen omdat je gewoon andere kosten hebt. Een paar jaar later heb je misschien juist meer gelegenheid om flink te sparen. Dan is een flexibele pensioenregeling een groot voordeel.”
Totaalplaatje
Sprenkels & Verschuren adviseert bedrijven graag over alle mogelijkheden. “Wij vragen offertes op bij verschillende partijen en bespreken met de werkgever welke partij(en) het meest geschikt zijn. In presentaties voor medewerkers kunnen we dit toelichten, daarna begeleiden we het hele traject. Als het allemaal geregeld is verdwijnen we meer naar de achtergrond. Natuurlijk blijven we beschikbaar voor vragen, presentaties en het adviseren over gevolgen van wijzigingen in wetgeving.”
Het consultancybedrijf heeft een goede naam opgebouwd en de ongeveer tachtig medewerkers combineren hun kennis met jarenlange ervaring in de branche. “We werken voornamelijk voor grote en middelgrote bedrijven. Maar dus ook wel voor scale-ups die toe zijn aan de volgende stap in hun bedrijfsvoering. Wij berekenen de totale kosten van alle arbeidsvoorwaarden, maar ook: hoe ontwikkelen die kosten zich als je van een bepaalde bestandontwikkeling uitgaat? Wij helpen bedrijven inzichtelijk te maken hoeveel euro elke arbeidsvoorwaarde kost en wat het betekent als je meer of minder gaat besteden aan een arbeidsvoorwaarde. Wij rekenen het allemaal door en zorgen dat je klaar bent voor de toekomst.”