Bij Circl kan de vlag uit. Na de coronacrisis en de reguliere zomersluiting in augustus loopt het weer storm bij het circulair paviljoen van ABN AMRO Bank. “We zijn er weer en dat voelt ontzettend goed”, vertelt directeur Merijn van den Bergh. “We hebben zoveel ideeën en plannen en iedereen is erg blij elkaar hier weer te kunnen ontmoeten”, aldus programmamanager Bart den Otter.
Circl is niet zomaar een restaurant op de Amsterdamse Zuidas. Het is een bijzondere ontmoetingsplaats voor professionals die samen in beweging komen, op weg naar een circulaire wereld. Van den Bergh: “We hebben een restaurant, een rooftopbar, vergaderzalen en een studio, exposities en evenementen. We gaan voor betekenisvolle ontmoetingen en bieden een inspirerende omgeving.” Den Otter: “We merken dat allerlei partijen weer heel graag bij ons willen komen, om te vergaderen, om te eten, om iets te vieren. Dat voelt geweldig. Mensen zeggen ook: we hebben jullie gemist.”
Het beste van twee werelden
In de anderhalf jaar van de coronacrisis heeft Circl een eigen studio gebouwd, waardoor online events mogelijk werden gemaakt. Den Otter: “We verwachten dat de combinatie van fysiek aanwezig zijn voor een vergadering of evenement, blijvend gecombineerd wordt met het aanbieden van een online verbinding. Een soort hybride vorm. Wij kunnen het beste van twee werelden bieden.” Ook maakte Circl in deze periode een flinke groei door buiten de Randstad. “Wij zijn in heel Nederland bekend, maar gasten kwamen voorheen vooral uit de Randstad. Dankzij onze online events weten nu ook mensen in bijvoorbeeld Groningen wat wij hier doen.”
Van den Bergh: “Daar zijn we heel blij mee. Maar de kracht van Circl blijft toch het fysiek mensen met elkaar verbinden, het netwerken waar je bij ons altijd iets exclusiefs bij krijgt: een lunch, een rondleiding of persoonlijke verhalen. Toevallige ontmoetingen die van grote betekenis blijken te zijn. Een vergadering kan prima online, als het om iets puur praktisch gaat. Maar als je hier naartoe komt, koppel je er een beleving aan.”
De Circl-beleving
Het plan voor dit najaar is onder andere om dat gevoel uit te breiden naar andere locaties. Den Otter: “We gaan kleinschalig ook buiten Circl dingen organiseren. ABN AMRO heeft een locatie op een drijvend paviljoen in Rotterdam: het Floating Office Rotterdam (FOR). Een plek vergelijkbaar met Circl. In de Dutch Green Building Week in oktober – waar we een belangrijke sponsor van zijn – organiseren we niet alleen hier bij Circl, maar ook daar bijzondere evenementen. Dat is namelijk een belangrijke week voor allerlei partijen in de bouw en het vastgoed, ook met het oog op het verduurzamen van vastgoed.”
Van den Bergh: “We zijn heel trots op de ervaring die wij mensen in Circl bieden. Gasten zijn onder de indruk van wat wij hier doen. Wij willen zien of we dat effect ook op andere plekken kunnen bereiken. Dat betekent niet dat we allemaal Circl-achtige locaties in Nederland gaan opzetten, het gaat om het delen van het gedachtengoed en het bieden van dezelfde soort ervaring. Wij denken dat dat heel goed mogelijk is en dat daaraan ook behoefte is.”
De directeur vervolgt: “We hebben al vanaf de oprichting van Circl dezelfde droom: de circulaire beweging verspreiden over het hele land. De beweging die hier op de Zuidas is ontstaan verder brengen, het land in. Het werkt gewoon als je mensen uitnodigt in een inspirerende omgeving, dat helpt in de gesprekken die je wilt voeren. Het moet allemaal wel kloppen, ook met passende horeca. We willen ontdekken wat er mogelijk is, wat we allemaal kunnen ontwikkelen.”
Vertellen over circulaire innovaties
Nu Circl weer echt open is, blijft de studio in de rooftopbar overdag beschikbaar voor ABN AMRO en andere bedrijven. “Daarnaast is er een nieuwe kaart, de inrichting ziet er anders uit en we hebben de kunstexpositie ververst: we zijn allerlei zaken aan het finetunen. We gaan voor een sublieme gastbeleving”, vertelt Van den Bergh. Den Otter voegt toe: “Niet alleen het pand heeft een update gekregen. We gaan ook onze verhalen aanpassen aan de ervaringen die we in de afgelopen 3,5 jaar hebben opgedaan, met het gebruik van de circulaire innovaties die we hier hebben toegepast.”
Van den Bergh: “We hebben de afgelopen tijd presentaties en rondleidingen gegeven, onder andere aan studenten. Zij stellen echt relevante vragen. Niet alle innovaties zijn succesvol, daar zijn we eerlijk over. We merken dat de markt nog niet klaar is voor een volledig circulair ontwerp, er worden nog vaak conventionele keuzes gemaakt. Het is nog steeds pionierswerk dat wij doen. Dat is aan de ene kant teleurstellend: we hadden gehoopt dat de circulaire economie al een veel grotere vlucht zou hebben genomen. Aan de andere kant is zo’n dag met studenten en een bouwpartij ontzettend leuk en nuttig. We hopen door ons eerlijke verhaal te vertellen meer beweging te bewerkstelligen. We stellen ons in elk geval kwetsbaar op.”
De toekomst
Circl is ook kwetsbaar. Het circulaire paviljoen staat te koop, net als het bijbehorende kantoor van ABN AMRO. Het is afwachten welke partij het pand – en Circl als ‘voortuin’ – zal kopen en wat dan vervolgens de plannen zijn. Van den Bergh: “Circl is zo gebouwd dat het gedemonteerd kan worden en elders – eventueel in delen – hergebruikt kan worden. Dat is onze filosofie: reduce, re-use and recycle. Circl is niet voor de eeuwigheid gemaakt. Wij werken er hard aan dat Circl echt op die manier verdergaat. Dat als een ontwikkelaar er iets anders mee wil, dat het in elk geval als materialendepot aangeboden wordt aan de markt.”
Den Otter: “Het pand is onze backbone, het is essentieel. Maar ons verhaal blijkt ook gebouwonafhankelijk te werken. We hadden niet kunnen bedenken dat de beweging die we hebben gecreëerd, ook internationaal zou aanslaan. Over de grenzen heen inspireert ons verhaal tot actie. Dat effect blijkt veel groter dan we aanvankelijk dachten. Wat dat betreft past een volgende stap daarbij.” Van den Berg vult aan: “Bovendien is het interessant om te kijken of het echt werkt zoals wij bedoeld hebben: wat betekent dit gebouw commercieel gezien, qua materiaalwaarde? Hoe gaan de verschillende onderdelen verder in hun levenscyclus? En hoe verantwoordelijk voelen partijen zich voor circulaire belangen? Daar gaan wij kritisch naar kijken.” Beide heren benadrukken dat de deuren nog lang niet sluiten: als het allemaal doorgaat, vermoedelijk pas eind 2025. “We zijn de komende jaren zeker nog relevant en we gaan nog minimaal vier jaar volop impact maken.”
De plannen
Den Otter: “We hebben heel veel plannen. Eén van de onderwerpen waar we dit najaar mee aan de slag gaan is biodiversiteit en hoe de financiële sector daaraan kan bijdragen. We maken bovendien een ontwikkeling door in de richting van educatie en trainingen. We willen meer doen dan alleen vertellen over wat wij doen, we willen klanten en ondernemers echt helpen circulaire stappen te zetten. We zoeken de interactie op.”
Volgend jaar organiseert Circl een Summerschool, in augustus werd daar alvast een voorproefje op genomen. Den Otter: “Er is veel behoefte aan goede content en goede sprekers. Wij hebben die goede sprekers én de nodige kennis. We maken een combinatie van professionals – mensen in het werkzame leven die een stap willen maken – en geïnspireerden, zoals studenten. We werken samen met onder andere Kees Klomp. Hij is lector Betekeniseconomie en bekend van zijn Handboek Betekenisvol Ondernemen.” Van den Bergh: “Het is leuk om te zien dat bijvoorbeeld studenten in hun bewustzijn al stappen verder zijn dan andere partijen. Dat kan heel inspirerend zijn in gesprek met professionals, die op hun beurt echt impact kunnen maken binnen hun organisatie.” De directeur vervolgt: “We bouwen volop samen met partners aan het uitbreiden van onze kennis. De circulaire economie bouw je namelijk niet alleen, maar samen.”
Kijk voor meer informatie, ook over de agenda en programmering, op www.circl.nl
Quotes:
‘Dankzij onze online events weten nu ook mensen in Groningen wat wij hier doen. Maar de kracht van Circl blijft het fysiek mensen met elkaar verbinden’
‘Gasten zijn onder de indruk van wat wij hier doen. We willen zien of we dat effect ook op andere plekken kunnen bereiken’
‘Het is nog steeds pionierswerk dat wij doen, ook na 3,5 jaar’
‘De circulaire economie bouw je niet alleen, maar samen’