Terwijl concurrenten door de coronapandemie forse klappen kregen, zijn de winst en leaseportefeuille van Hiltermann Lease het afgelopen jaar opnieuw fors gegroeid. Die groei zet zich door in 2021, want onlangs sloot het bedrijf uit Hoofddorp zijn 50.000ste leasecontract af.
Tegen de economische ontwikkelingen in zag Hiltermann Lease zijn winst groeien van 15,9 miljoen euro in 2019 naar 18,5 miljoen vorig jaar. Een groei van 16%. Dat op een omzet die steeg van 92,9 tot 105,1 miljoen. Door die groeicijfers steeg het balanstotaal van 515,7 naar 697,2 miljoen (+35%). Het aantal leasecontracten groeide van 36.563 naar 47.782 (+30%). Sinds 2017 is het aantal leasecontracten verdubbeld. Ook dit jaar blijft de portefeuille snel groeien, met het 50.000ste leasecontract als mijlpaal
Leasemaatschappijen
Hiltermann Lease behoort tot de top 10 van grootste leasemaatschappijen in Nederland. Naast auto’s en bedrijfswagens leaset het ook bedrijfsmiddelen zoals vrachtauto’s, heftrucks, schoonmaakmachines en koffieautomaten. Het bedrijf richt zich met name op het MKB en zelfstandige ondernemers en dat is een voordeel. ,,Corporates met grote wagenparken zijn al jaren op zoek naar andere vormen van mobiliteit. MKB-bedrijven draaien goed en mede door de krapte op de arbeidsmarkt bieden ze hun werknemers vaker een auto van de zaak aan als secundaire arbeidsvoorwaarde. In die markt zijn wij actief en daarom groeien we al een aantal jaren zo fors”, legt CEO Michel Akerboom van Hiltermann Lease uit.
Dat voordeel werd volgens hem door corona alleen maar versterkt, waardoor het bedrijf over 2020 stevige jaarcijfers kan schrijven. Terwijl landelijk de zakelijke leasevloot bij bedrijven vorig jaar met ruim 15.300 auto’s afnam (-2,1%), zag Hiltermann zowel zijn operational als financial B2B leasevloot groeien, respectievelijk met 16% en 37,9%. Op de horeca- en leisuresector na draaiden veel MKB-bedrijven gewoon door, maar die wilden vanwege de onzekere verwachtingen geen investeringen doen. ,,Hierdoor hebben wij een nieuw segment in de financial leasemarkt kunnen aanboren. MKB-ondernemers die in het verleden de auto’s of bedrijfsmiddelen uit eigen liquiditeit financierden wilden deze liquiditeit nu beschikbaar houden voor het geval de lockdown langer zou aanhouden. Voor deze ondernemers is financial lease de ideale financieringsvorm”, zegt Akerboom.
Hiltermann Lease groeide vorig jaar mede doordat de concurrenten in financial lease, voornamelijk banken, op de rem trapten. Akerboom: ,,Hoewel de meeste MKB-bedrijven redelijk goed doordraaiden ging het MKB-loket bij veel banken op zwart. Wij zijn kritischer naar bepaalde sectoren gaan kijken, maar ons loket bleef open.”
Landelijk daalde de equipment lease met 14,4 %, maar in de categorie tot 100.000 euro was dat slechts 1,2 procent. Dat is bij uitstek het segment waarin Hiltermann Lease actief is. ,,Daardoor zijn wij niet zo hard getroffen. Vooral de grote investeringen zijn uitgesteld”, aldus Akerboom.
Oplossingen
Tijdens de eerste lockdown zag ook Hiltermann Lease enkele klanten in de problemen raken, waarna het met hen in gesprek ging over oplossingen. Er werden betalingsregelingen getroffen, leasecontracten werden verlengd en het aantal jaarlijkse kilometer werd met terugwerkende kracht verlaagd, zodat de maandlasten voor klanten daalden. Dat leidde tot minder contractbeëindigingen. Ook hield Hiltermann zijn klanten liquide door sale and lease back-constructies. Wagenparken, vrachtauto’s en heftrucks werden aangekocht en terug geleaset, zodat bedrijven het moeilijke jaar konden overleven. Bij de tweede lockdown was, mede door de overheidsmaatregelen, de impact minder groot en waren minder maatoplossingen nodig.
Hiltermann Lease verwacht ook in 2021 verder te groeien en viert het 50.000ste leasecontract in juni met klanten en relaties. Het afgelopen jaar werd ook de herfinanciering opnieuw gestructureerd via een securisatietraject. ,,Nu dat is afgerond en hierdoor kunnen we ook de komende jaren onze groei op een gezonde manier blijven financieren”, aldus Akerboom.