Kennisplatform voor noord holland

SPIE levert duurzaam LED-paneel met UV luchtzuivering

Geplaatst op 9 december 2020
SPIE Peter Boer

Schone, virusvrije lucht voor elk gebouw.

Dat thuiswerken, dat is het toch niet helemaal. We missen de contacten met collega’s; even snel sparren, kort overleg bij de koffieautomaat, de nieuwsverstrekking in de wandelgangen… Druppelsgewijs keren werknemers dan ook (voor enkele dagen per week) terug naar kantoor. Maar is het daar wel veilig? Dat wil zeggen: virusvrij. Dat is het wel met de ‘Covid-killer’ die SPIE en GreenFox samen hebben ontwikkeld: een LED-paneel met UV luchtzuivering.

“Een paar maanden geleden kregen we het idee om UV-C licht, dat wordt gebruikt voor onder andere desinfectie, in een LED-paneel te verwerken. Op dat moment vermoedden we natuurlijk nog niet dat we daarmee een gat in de markt te pakken hadden; de vraag naar de panelen is inmiddels enorm”, vertelt Peter Boer, commercieel manager bij SPIE e-fficient buildings. Het LED-paneel zuigt de lucht uit de ruimte waar hij hangt naar binnen toe, naar het UV-C licht dat aan de binnenkant van het paneel zit. Het UV-C licht activeert het nanofilter, dat aerosolen en bacteriën onschadelijk maakt. Door vier filterlagen wordt daarna schone lucht weer naar buiten geblazen. “We zuiveren daarmee de lucht tot wel 99,98%: weg met al die virussen, bacteriën en fijnstofdeeltjes.” De motor in het paneel doet stil en energiezuinig zijn werk en ververst tot wel 50m3 per uur aan lucht. Het paneel is compact: 600x600mm. “Het past in bijna alle systeemplafonds. Voor een kantoor van een gemiddeld oppervlak heb je maar één paneel nodig, voor een klaslokaal bijvoorbeeld twee.”

Ook ideaal voor sociale ruimtes

SPIE biedt het paneel aan voor een vriendelijke prijs en de installatie is eenvoudig: plug and play. “En dan heb je schone lucht, zodat mensen veilig op kantoor kunnen komen werken. Natuurlijk nog steeds met inachtneming van de coronamaatregelen, maar wij merken dat bedrijven en organisaties het erg prettig vinden om deze panelen te gebruiken in ruimtes waar het lastiger is de anderhalve meter afstand te waarborgen. Denk aan sociale ruimtes, zoals gangen, garderobes, kantines en de ruimte bij de koffieautomaat. Maar ook toiletruimtes.” In Nederland is de vraag van bedrijven overweldigend, maar er zijn inmiddels ook gesprekken gaande om een container vol panelen naar Amerika te verschepen. “Voor een bedrijf uit Nederland dat hier met infraroodlicht werkt om plantjes in kassen te beschermen. Deze ondernemer snapt hoe UV-C lucht werkt en wil een groot aantal panelen bestellen voor zijn agentschappen in Amerika.”

Gecertificeerd en gepatenteerd

UV-C licht wordt in Nederland ook gebruikt in waterzuiveringsinstallaties. “Dan weet je meteen waarom in onze riolen wel Covid-deeltjes worden aangetroffen en in ons drinkwater niet: dat is succesvol gereinigd met UV-C.” Waarom niemand er eerder op gekomen is om het op deze manier in verlichting te verwerken; Peter Boer weet het ook niet. “Het idee is eigenlijk heel simpel en logisch, het klopt gewoon.” Dat vond de FDA in Amerika ook. “Zij hebben het paneel getest en binnen 48 uur hadden we een positief rapport terug. Ook in Nederland werd het vrij snel getest, goedgekeurd en gecertificeerd. En het is inmiddels wereldwijd gepatenteerd.” Dat allemaal in tien weken tijd: van idee tot verkoop. “Het is een gekkenhuis, zeven dagen per week. Echt marathonlopen. Het is hard werken, maar we doen het graag. De reacties zijn enorm positief: het product is goed, de prijs is goed en zo kan Nederland weer veilig aan het werk en naar school.”

Gezonde en productieve werknemers

Er zit heel veel ‘SPIE-energie’ in het product, maar het paneel zelf is zuinig. “Het paneel is voorzien van duurzame en energiezuinige LED-verlichting. Want dat vergeten we bijna: het geeft natuurlijk ook licht! Duurzame verlichting en virusbestrijding ineen.” Twee keer per jaar moeten de filters in het paneel worden vervangen. Dat kunnen bedrijven zelf doen; het is erg eenvoudig. “Maar we nemen het graag mee in het onderhoud als we toch al langskomen voor het gebruikelijke onderhoud dat wij in het hele land in gebouwen verrichten; de ervaring leert dat het snel wordt vergeten.” De panelen op orde houden, net als je klimaatsysteem, zorgt niet alleen voor schone, verse lucht maar ook voor productievere, gelukkiger werknemers. “Te weinig verse zuurstof veroorzaakt hoofdpijn en droge ogen. Vuil, stof en virusdeeltjes zorgen ook voor gezondheidsklachten. Uit onderzoek én ervaring blijkt dat schone lucht zorgt voor minder ziekteverzuim en gezonde werknemers. De investering verdient zichzelf daarmee in no time terug.”

Volop SPIE-energie

Peter Boer doet het verhaal met zijn gebruikelijke SPIE-energie, dezelfde waarmee hij vertelt over projecten om bruggen duurzaam te verlichten, de ambitie om elk gebouw in Nederland van LED-verlichting te voorzien, de opdracht van HTM in Den Haag om de verlichting op alle perrons te vervangen én de groeiende vraag naar het totaalaanbod van SPIE wat facilitair management betreft. “Vastgoedbedrijven verhuren kantoren aan bedrijven, maar zijn daarna nog wel verantwoordelijk voor het onderhoud van die kantoren. Ze zijn vaak veel tijd kwijt aan de technische partijen die dat onderhoud verrichten, schoonmaakbedrijven, beveiligingsbedrijven, catering, receptie, etc. Ze hebben daar veel werk van, wij nemen dat graag uit handen.” Eén contactpersoon voor het complete facilitair management: vastgoedondernemers slaken een zucht van verlichting. “Ze hebben er geen omkijken meer naar, aldus Boer. “We spreken een conditieniveau en staat van onderhoud af en regelen alle keuringen en certificeringen. Storingen en defecten melden gebruikers ook rechtstreeks bij ons, wij lossen alles op.”

Slimme en efficiënte gebouwen

En: SPIE maakt gebouwen slimmer en daardoor goedkoper. “Met bluetooth sensoren in LED-armaturen kun je zaken meten zoals aanwezigheid van mensen, de temperatuur en het lichtgebruik. Deze informatie wordt in een app en/of laptop van een gebouwbeheerder geladen. Die ziet dat bijvoorbeeld ruimtes 3, 4 en 5 die week niet zijn gebruikt: dan hoeft de schoonmaker daar geen prullenbakken te legen. En als in ruimte 6 de airco steeds heel hoog wordt gezet, maar de kachel ook op standje tropisch staat, weet ‘ie ook wat ‘ie moet doen.” Werknemers die in zo’n gebouw een flexplek zoeken, kunnen – helemaal in deze tijd –beter niet over vijf verdiepingen zwerven voor ze een plekje hebben gevonden. Die zien eenvoudig in de app waar ruimte beschikbaar is. “Wij maken het zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk. Dat vinden we ook leuk om te doen.”

In Covid-jaar 2020 klinkt Peter Boer nog net zo opgewekt als in 2019. “Het wordt er niet beter van door erover te zeuren. ‘Oh jee wat is het erg’, helpt niemand. Het ís erg, maar wij richten ons continu op verbetering, op veiligheid en duurzaamheid. Dat vinden we leuk en belangrijk en daar helpen we Nederland mee.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: