Circulair én fossiel… Kan dat?
Staal en milieuvriendelijk. Dat klinkt als een totale paradox. Toch staat ook circulair in deze sector hoog op de agenda. Deels met succes: schrootijzer is volledig te recyclen tot nieuw staal, en dat gebeurt dan ook volop. Enige minpunt: om staal te produceren heb je altijd de fossiele grondstof antraciet nodig. “Van dat minpunt maken wij een pluspunt.”
Jan-Otto van Olst is een optimist bij uitstek. Pionieren in het hart van de staalindustrie – ga er maar aan staan. De directeur van KB Group is zeker over de toekomstkansen voor zijn bedrijf. “Het staalproductieproces gaat in de basis al decennialang op dezelfde manier. Dan vraagt het soms inderdaad wat meer overtuigingskracht en geduld om zaken te veranderen. Maar met onze innovatieve processingtechnieken kunnen wij een serieuze bijdrage leveren aan de inspanningen die door deze sector al geleverd worden op het gebied van milieu-ontlastende maatregelen.”
Geen wild-west-taferelen dus in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, waar KB Group sinds medio 2020 een eigen terminal van 80.000 vierkante meter heeft. Juist niet. Open en transparant zijn de codewoorden. “Onze klanten weten precies wat ze aan ons hebben – zeker qua kosten – en dat is in deze business absoluut een eyeopener.”
Antraciet
Een van de grote uitdagingen voor de staalindustrie ligt bij het gebruik van antraciet, een noodzakelijk ingrediënt voor staal. “IJzererts of gesmolten ijzer alleen volstaat niet bij de productie van staal. Sterker nog: je hebt antracieten ‘nootjes’ nodig van 6 millimeter of groter. Bij de winning van antraciet blijft dus veel product ongebruikt omdat het te klein is. Bij KB Group hebben we een proces ontwikkeld om van dat te kleine antraciet – de ‘fines’ – pellets te maken van 6 millimeter of groter, net wat je wilt. Zo hoeft er geen korrel antraciet verloren te gaan – en dat is absoluut milieuwinst”, legt Jan-Otto van Olst uit.
KB kan niet alleen de grootte maar ook het koolstofgehalte van de pellets bepalen: hoe hoger dat is, hoe sterker staal je ermee kunt produceren. Bijkomend voordeel van deze antracietpellets is dat ze bovendien kunnen dienen als alternatief voor hoogovencokes waarvan de productie door het verkooksen van metallurgische steenkool een energie slurpend verbrandingsproces is met veel CO2-uitstoot. “Met onze antracietpellets heb je dan direct negentig procent minder uitstoot.
Statiegeld
Begonnen in 2015 als dienstverlener in het staalverwerkings- en productieproces opereert KB Group nu volledig zelfstandig als verwerker en producent. Wél op een vernieuwende en circulaire manier. “We maken letterlijk de cirkel rond en schakelen daarbij alle tussenstappen uit voor onze klanten. We kopen het schroot in van bouwbedrijven voor een vast tarief, laten het verwerken tot staalplaten en andere basic staalproducten en leveren het weer terug aan diezelfde bedrijven.” Dat vaste tarief is nieuw – de prijzen voor schroot wisselen bijna dagelijks. “Bedrijven zijn het zat om veel tijd te steken in het speuren naar de ‘beste’ prijs. Met een vast, scherp tarief hoeft dat niet meer. Om zo te kunnen werken, vragen we van de bedrijven wel commitment: een contract voor een half jaar of een jaar voor de levering van schroot. Dat geeft ons allebei zekerheid. Wij noemen dat intern ook wel het statiegeldproces.”
Meerwaarde creëren
Naast de antracietpellets en de staalschrootactiviteiten richten Jan Otto van Olst en zijn team van hands-on sectorspecialisten zich op het duurzaam creëren van toegevoegde waarde. “Bijvoorbeeld door veredeling, verwerking en de op- en overslag van diverse (afval)grondstoffen voor met name de staalindustrie, bouw en recycling. Ons team is recent versterkt met Hans Mattheijer, een havenman met een grote ervaring in de sector.”
Plus voor de haven
In het Westelijk Havengebied zit de KB Group direct aan de kade voor de aan- en afvoer van materiaal met binnenvaart, coasters en grote zeeschepen tot 285 meter lengte en 14 meter diepgang. En ook per spoor en over de weg is deze locatie uitstekend bereikbaar. “Amsterdam is echt een multimodale hub voor de verschillende regionale en internationale ladingstromen. Vanaf die locatie kunnen we onze diensten aanbieden aan een brede klantenkring in binnen- en buitenland.” KB Group draagt zo bovendien bij aan de ambities van de Amsterdamse haven om de rol van circulariteit en het creëren van toegevoegde waarde met behoud van de maritieme functie te vergroten.
Ook in Duitsland
KB Group heeft ook een vestiging in het Duitse Goch, net over de grens bij Nijmegen. “Daar zitten we op een eigen terrein van 20.000 vierkante meter met een loods van 4.000 vierkante meter. Deze loods – met een hoogte van maar liefst 16,85 meter onder de spanten – zetten we momenteel in voor de indoor bewerkingsprocessen en opslag van special products voor onder meer de staalindustrie en glastuinbouw”, vertelt Jan-Otto van Olst. De strategische ligging aan de rand van het Ruhrgebied is een uitkomst. “Hiervandaan weten de goederen hun weg naar de eindgebruikers over de weg en over het water prima te vinden.” En de twee locaties hebben nóg een voordeel. “Dankzij de complementaire functies van de beide locaties zijn we in staat om onze dienstverleningspakketten integraal aan te bieden.”