In Schagen is het prima vertoeven voor ondernemers. Vinden die ondernemers zelf. “Dat wij namens de bedrijven elke maand aan tafel zitten met de wethouder om de lopende zaken door te spreken vinden ze in veel andere gemeenten een half wonder.”
Het begint allemaal met een gedeelde visie, vertelt Hans Bouterse, voorzitter van de Ondernemersfederatie Schagen. De OFS fungeert als koepelorganisatie voor alle bedrijven- en winkeliersverenigingen in de gemeente Schagen en vertegenwoordigt ongeveer vierduizend ondernemers. Bouterse zit elke maand om tafel met Jelle Beemsterboer, wethouder economische zaken. “Dan hebben we het over de noodzaak om snel meer woningen te bouwen, of over de aanpak van de leegstand in het Makadocentrum, het supermarktbeleid … Alles wat betrekking heeft op het bedrijfsleven in Schagen passeert de revue.” Eens zijn ze het niet altijd, maar ze delen hun enthousiasme als het om de kansen voor Schagen gaat.
Nieuwbouw
Meer woningen erbij. Het onderwerp staat al jaren op de agenda. “De provincie heeft de Kop van Noord-Holland ooit geclassificeerd als krimpregio. Hardnekkig in de beeldvorming, want inmiddels zijn de achterliggende redenen – urbanisatie en stagnerende groei – achterhaald”, zegt Jelle Beemsterboer. Zonde, want ondertussen is hier een schreeuwend gebrek aan woonruimte, zeker voor starters. En dat baart veel bedrijven zorgen. “Nieuwe medewerkers aantrekken en goede mensen behouden heeft ook te maken met een goed woningaanbod. Anders gezegd: het gebrek aan woningen is een concrete belemmering voor de groei van bedrijven. Als die vertrekken is dat in breed opzicht een verlies voor Schagen”, legt Bouterse uit. Dankzij de gezamenlijke lobby van OFS en gemeente bij de provincie lopen nu in alle kernen van Schagen grotere en kleinere woningbouwprojecten.
Ook als het om infrastructuur gaat, trekken OFS en gemeente vaak samen op. “Dat de N9 al jaren bekend staat als ‘dodenweg’ is natuurlijk ontzettend kwalijk. Goede bereikbaarheid en vlotte doorstroming van het verkeer zijn van groot belang voor inwoners én bedrijven – de vlotbruggen zijn wat ons betreft dan ook totaal achterhaald”, zegt Beemsterboer. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen om de verkeersveiligheid van de N9 te onderzoeken.
Hier en nu
“Corona heeft veel bedrijven in Schagen op zijn zachtst gezegd beziggehouden. Met de talloze horecazaken en op toerisme gerichte ondernemingen in onze gemeente knepen we hem ook wel even, in maart en april. Gelukkig hielpen de warme zomer én het feit dat mensen uit heel Nederland onze regio wisten te vinden wel om het tij te keren”, zegt Bouterse. Geen verrassing dus dat de gemeente vergunning verleende voor grotere terrassen op onder meer de Markt in Schagen tot 1 oktober om de ondernemers een kans te geven het omzetverlies van het voorjaar terug te verdienen. Ondertussen zoemt het van de bedrijvigheid op De Witte Paal, industrieterrein Lagedijk en op de bedrijventerreinen in ’t Zand, Waarland, Tuitjenhorn en Warmenhuizen. “Leegstand is er amper.” Schagen is dan ook een toplocatie, zeggen de wethouder en de voorzitter van de OFS in koor. “De gemeente ligt mooi centraal, Schagen is groot én tegelijkertijd ook klein. Bovendien zit het met het arbeidsethos van de mensen hier wel goed. Tja, beter wordt het eigenlijk niet.”