“Van de honderd ideeën die ik heb slagen er misschien twee. Met die twee gaan we dan door.” Aan het woord is Roland Aartsen, ondernemer pur sang. In het kantoor van Clearcircle, ABC Products en Hygienezuil.com worden ze er weleens ‘gek van’ dat Aartsen alles wil proberen. Maar het succes van de drie genoemde ondernemingen bewijst dat doorzettingsvermogen en de wil om iets te veranderen in deze wereld, wel degelijk effect heeft.
Neem bijvoorbeeld ABC Products: deze groothandel voor reinigingsmiddelen is al sinds 2014 gespecialiseerd in schoonmaakproducten. “Producten van ons eigen ABC-merk”, benadrukt Aartsen. “Dit zijn eigen recepten die we in samenwerking met de producent continu verbeteren en aanpassen. Ze worden veel in de horeca gebruikt: hotels en restaurants vormen zo’n 85 procent van onze (tevreden!) klantenkring. Maar ook bijvoorbeeld verzorgingstehuizen zweren bij onze schoonmaakmiddelen.” ABC Products levert al duurzame reinigingsmiddelen, maar met Clearcircle gaan Aartsen en zijn team nog een flinke stap verder.
“Clearcircle is op dit moment het meest duurzame bedrijf in reinigingsproducten.” Een statement waar de directeur volledig achter staat. Aartsen doet er namelijk alles aan om afvalvrij te produceren. “Ik zag dat er ook in onze branche ontzettend veel verpakkingen gewoon weggegooid worden en uiteindelijk vernietigd worden door verbranding. Dat kan echt niet meer in deze tijd. Mijn grote wens was om een volledig circulair merk in de markt te zetten.” Dat is gelukt: vorig jaar werd Clearcircle gelanceerd en het mag nu al grote namen aan de alsmaar groeiende klantenkring toevoegen.
Afvalprobleem oplossen
“We zijn heel blij dat we met grote bedrijven samen kunnen werken: zo maken we écht impact. Wij kunnen het afvalprobleem dat veel grotere organisaties hebben, oplossen door onze circulaire verpakking aan te bieden. Grote hotelketens en cateringbedrijven die landelijk opereren, hebben daar veel voordeel bij.” Maar dat niet alleen: Clearcircle haalt de verpakkingen ook weer op én gebruikt ze opnieuw als basis voor nieuwe producten.
Bag in Box-retourprogramma
Aartsen heeft het hiermee over zijn unieke, circulaire Bag in Box-retourprogramma. “We leveren de klant duurzame reinigingsproducten en vullen hun voorraad dus automatisch aan, maar we halen óók de duurzame verpakkingen weer op én gebruiken deze opnieuw, als nieuw product.” De Bag in Box is eenvoudig gezegd een zak in een doosje die vacuüm wordt gezogen, daardoor is de verpakking ook al 85 procent kleiner dan gebruikelijk. “Omdat de verpakking luchtdicht verpakt terug vervoerd kán worden, mogen we dat ook doen. Bovendien is de verpakking gemaakt van een PE-stof die voornamelijk uit suikerriet bestaat. Deze is heel goed te hergebruiken en hervullen. Er blijft geen residu achter en er komt geen ander product in: wij werken namelijk met kleurcodering waardoor van elke verpakking duidelijk is wat erin heeft gezeten en wat er opnieuw in gedaan kan worden.”
Microbiologisch
Onder de indruk? We hebben het nog niet eens over de inhoud gehad… Aartsen lacht. “Het kan ons niet duurzaam genoeg. Daarom zijn we met Militex als producent bezig nóg duurzamer grondstoffen te gebruiken voor onze reinigingsmiddelen, zodat er geen chemische/uitputbare grondstoffen meer nodig zijn. We willen volledig met microbiologische stoffen gaan werken. Dan werk je namelijk ook helemaal CLP-vrij: zonder chemische middelen, maar met gebruik van enzymen en bacteriën. Dat betekent voor onze klanten dat onze producten niet bij het chemisch afval hoeven. Bovendien mag je onze producten daardoor ook veilig overgieten.”
Microbiologische producten halen hun werking uit bacteriën. “Die zakken op den duur naar de bodem van je fles. Als je zo’n fles lang op de plank laat staan, moet je eerst schudden. Dat vindt niet iedereen fijn. Daarom heb ik daar samen met Militex iets op bedacht: we hebben de inhoud dikker gemaakt waardoor de bacteriën niet zakken maar blijven zweven en er niet meer geschud hoeft te worden.”
Ook erg handig als je – zoveel veel schoonmaakorganisaties doen – producten overgiet vanuit een grote voorraadcontainer in bijvoorbeeld een magazijn, in kleinere verpakkingen die de schoonmakers meenemen op locatie. “Dat kan met onze producten dus prima: allemaal goedgekeurd en gegarandeerd veilig.”
Ook voor machines zoals vaatwassers op horecalocaties is het prettig dat er geen chemische (en potentieel gevaarlijke) stoffen meer gebruikt hoeven te worden. “Bovendien verrichten wij metingen op locatie zodat de juiste dosering van ons product in de machines terechtkomt. Niet meer en niet minder. Wij verkopen jou een schone vaat voor een vaste prijs, dus je weet ook precies waar je aan toe bent qua prijs. Bij ons is het duurzamer product niet duurder dan een ‘regulier’ product.”
Doseerkubussen
De gebruikte verpakkingen die terugkomen bij Clearcircle kunnen wel 7 of 8 keer worden hergebruikt – en dus weer opnieuw worden gevuld. “Na zoveel rondes gaan de verpakkingen wel de shredder in, maar vervolgens maken 3d printers van deze grondstof doseerkubussen, die meteen weer door ons worden gebruikt voor de klanten. Zo maken we de kringloop rond, met een product dat van ons is en waarvan we 100% zeker weten waar het vandaan komt en waarvoor het wordt gebruikt.”
Dit gebeurt overigens allemaal hier in Nederland. “Local to local”, bevestigt Aartsen. “En gedurende een tijd deden we dit zelfs op onze eigen kantoorlocatie: we hebben speciaal zonnepanelen op het dak gelegd om de 3d-printer te laten draaien.” Maar Clearcircle is zo’n enorm succes, dat het qua aantallen niet meer haalbaar is om dit in eigen huis te doen. “Het printen van de kubussen gebeurt nu elders. We kijken overigens nog steeds hoe we dit proces verder kunnen optimaliseren. We zijn bijvoorbeeld bezig met een mal, waardoor we de doseerkubussen kunnen gaan gieten.” Het brein van een duurzame ondernemer houdt nu eenmaal nooit op.
Aartsen, bescheiden: “We hebben hele mooie klanten en een goed team medewerkers. We hebben succes omdat we doen wat we zeggen. Wij kunnen écht laten zien wat we met onze producten doen en hoe die terugkomen en hergebruikt worden. We zijn goed bezig en groeien nu heel hard. Onze microbiologische producent heeft uitgesproken de grootste van Nederland te willen worden, wij sluiten ons aan bij die uitspraak. Waarom? Omdat het gewoon nodig is én omdat het kan. De tijd van chloorhoudende producten, grote jerrycans vol met lucht en een grote hoop afvalverpakkingen is voorbij. Clearcircle is de toekomst.”