Zonnepanelen, dakisolatie, warmtepompen: het zijn bekende keuzes voor de verduurzaming van woningen en kantoorpanden. Reclassering Nederland koos voor haar pand aan de Wibautstraat voor een nog onbekende maar zeer innovatieve oplossing: een luchtzuiverend ecodak. Dit volledig witte dak zuivert de lucht en zorgt bovendien voor een lagere energierekening.
Het mag dan niet zichtbaar zijn vanaf de straat, maar het dak van Reclassering Nederland (Wibautstraat 6-12) is een bijzondere verschijning in de zee van zwart bitumen dat de platte daken in de directe omgeving kenmerkt. Het dak van 990 vierkante meter is de afgelopen weken door dakdekkersbedrijf Kewodak | De Dakmakers uit Alphen aan den Rijn voorzien van een witte leislag met een coating. Onder invloed van UV-licht (de zon) werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijke, milieuneutrale stoffen.
Het nieuwe dak zuivert op jaarbasis 225 kilogram NOx en 150 kilogram SOx uit de lucht en levert een CO2-reductie op van 822 kilogram per jaar, aldus het onafhankelijke Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (OCW).
Schonere luchten
“Reclassering Nederland laat zien dat het verduurzaming serieus neemt”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak | De Dakmakers. “Een luchtzuiverend ecodak is een originele en innovatieve keuze waar zowel de organisatie als de hoofdstad van profiteert. Reclassering Nederland beschikt nu over een optimaal binnenklimaat, terwijl de luchten van Amsterdam schoner worden.”
Het witte dak reduceert niet alleen schadelijke secundaire fijnstof in de lucht. De witte coating zorgt in de zomermaanden ook voor een temperatuurverlagende werking, waardoor het gebruik van airconditioning tot een minimum kan worden beperkt. Op hete dagen ligt de temperatuur van een wit dak tot wel 30 graden Celsius lager dan van een zwart bitumen dak. De coating bevat tevens Graphite-technologie, die het dak beschermt tegen (vlieg)vuur en rook. Tenslotte verhoogt een wit dak het rendement van zonnepanelen, die Reclassering Nederland ook wil plaatsen.
Duurzaamheidsambities Amsterdam
De nieuwe dakbedekking, die tientallen jaren meegaat, is volledig recyclebaar. Hiermee sluit het witte dak van Reclassering Nederland naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Amsterdam. De stad wil de uitstoot van CO2 fors terugdringen en in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Voor de renovatie ontvangt Reclassering Nederland dan ook een CO2-certificaat.
Over Kewodak | De Dakmakers
De dakmakers van Kewodak repareren, creëren en transformeren. Het is maar net wat uw platte dak nodig heeft. Kewodak werkt uitsluitend met gecertificeerde vakmensen: scholing van medewerkers vindt plaats aan een gespecialiseerd opleidingsinstituut. Daarnaast is Kewodak | De Dakmakers aangesloten bij brancheorganisatie Vebidak, zijn zij erkend door kwaliteitskeurmerk Dakmerk en beschikken zij over het VCA– en KOMO-procescertificaat. Meer informatie op www.kewodak.nl.