Gemeente Langedijk en gemeente Heerhugowaard gaan samen verder aan de slag met de ontwikkeling van het Stationsgebied en het Oosterdelgebied. Binnenkort ondertekenen de wethouders Nils Langedijk (Langedijk) en Monique Stam (Heerhugowaard) hiervoor een bestuursovereenkomst met de titel ‘Concreet aan de slag’.
Eerder kwamen de twee gemeenten overeen om samen te werken in het grensgebied tussen Heerhugowaard en Broek op Langedijk. Op 14 februari sloten zij een bestuursovereenkomst om te komen tot een gezamenlijke visie voor de ontwikkeling van het stationsgebied in Heerhugowaard. Met deze nieuwe bestuursovereenkomst willen beide gemeenten ook de Kanaalzone in de ontwikkelvisie betrekken, evenals en het project ‘Redding cultuurlandschap Oosterdeľ Voor het Oosterdelgebied stellen beide colleges de gemeenteraden voor om ieder ruim €28.000 beschikbaar te maken voor herstel van het gebied. Met dat geld kunnen onder andere de oevers worden hersteld die zijn aangetast door de rivierkreeft. Wethouder Nils Langedijk licht toe: “Zo kunnen we samen ten strijde trekken tegen de rivierkreeft voor behoud van dit unieke landschap voor Langedijk, de regio en Nederland”. Onder de Kanaalzone wordt verstaan: de OV-knooppuntenontwikkeling rondom het Stationsgebied, het programma ‘Langedijk ontwikkelt met water’, het Oosterdelgebied en Museum BroekerVeiling, en de beide havens. De colleges willen samen naar de Kanaalzone kijken om ook (fiets)verbindingen te verbeteren en (duurzaamheids)projecten samen op te pakken. Te denken valt aan de ontwikkeling van het Havenplein en nieuwbouw voor roeivereniging OSSA.
Masterplan Stationsgebied
Gemeente Langedijk wordt betrokken bij het Masterplan Stationsgebied. Dit betekent dat het plan later gereed is, dat wordt maart/april 2020. Wethouder Monique Stam: “Het is goed om samen met Langedijk het stationsgebied te ontwerpen, met aandacht voor het compact houden van de nieuwe skyline van Heerhugowaard. Natuurlijk moet er gebouwd worden, maar doe dat dan bij het NS-station, dan houden we open landschappen om ons heen ook open. En als we ons Stationsgebied samen goed ontwerpen, dan behouden en versterken we de identiteit van Langedijk en de waarden van het Oosterdelgebied.
Museum BroekerVeiling
Beide gemeenten gaan ook samen aan de slag met Museum BroekerVeiling. Het museum wil het gebouw verduurzamen en inzetten op een bovenregionale functie. Wethouder Nils Langedijk: “Vanuit een bijeenkomst met experts kwam het idee om het museum een bovenregionale functie te geven met ‘voedsel’ als centraal thema. Het museum kan een plaats worden waar bezoekers ervaren waar vroeger ons eten vandaan kwam, hoe we dat nu doen en hoe we nu soms ons voedsel van ver weg halen. Misschien kan het straks duurzamer en dichter bij huis geteeld worden? Het museum kan veel meer zijn dan alleen het fraaie oude veilinggebouw. En in die ontwikkeling betrekken we ook de Broekervaart, de boot die in de zomer tussen Langedijk en Heerhugowaard vaart”.