Techniek. Bepaald geen domme keuze voor iemand met ambitie, die carrière wil maken en zich wil blijven ontwikkelen. De maakindustrie van vandaag kenmerkt zich door technologische innovatie, digitale ontwikkelingen en, niet te vergeten, volop commerciële kansen.
Als de ontwikkelingen ergens snel gaan, dan is het wel in de techniek. De ene na de andere uitvinding vindt zijn weg naar de werkvloer. “Het tempo van die ontwikkelingen is nauwelijks bij te benen”, zegt Henk Kemkes, directeur van Tetrix Techniek Opleidingen. Dat je in deze sector minder carrièrekansen zou hebben is hem een doorn in het oog. “En totaal onterecht. Voor onze afstudeerders staan de bedrijven twee rijen dik.”
De vier vestigingen van Tetrix in Heerhugowaard, Den Helder, Amsterdam en Zaandam bieden voltijds mbo-opleidingen en cursussen en trainingen voor technici. “We zoeken het bedrijfsleven in de regio actief op voor stageplaatsen en gastdocentschappen over specifieke technieken en nieuwe ontwikkelingen. Meer in het algemeen willen we de handen ineenslaan als het gaat om de promotie van de technieksector.” Wat dat laatste betreft werkt Tetrix ook samen met brancheverenigingen zoals Koninklijke Metaalunie.
Gouden toekomst
“Wie kiest voor een studie in de elektro-, installatie- of metaaltechniek, kiest voor een zekere toekomst.” Kemkes wil maar zeggen: een techniekopleiding geeft eigenlijk baangarantie. Dat beaamt Monique van der Voort, regiosecretaris Noordwest van Metaalunie. “De komende jaren wordt het voor bedrijven in de maakindustrie in het algemeen, en in de metaalsector in het bijzonder, alleen maar lastiger om goed geschoolde vakmensen te vinden. Het tekort groeit elk jaar. Alleen al bij Noord-Hollandse metaalbedrijven was er in 2018 een tekort van 1500 mensen.”
Ook bij Jongejans Luchttechniek uit Den Helder ervaarden ze enkele jaren terug dat het lastiger werd om goede vakmensen te vinden. “Vanaf dat moment zijn we ons actief gaan inzetten om studenten kennis te laten maken met ons bedrijf, maar ook met techniek in het algemeen”, vertelt directeur Ronald de Boer. JLT staat op open dagen en biedt elk jaar meerdere BBL- en BOL-studenten per jaar een stageplek. “Een aantal stagiaires werkt nu bij ons. Onze actieve samenwerking met de Techniek Campus Den Helder loont dus enorm.”
De boer op
De branche doet er ook van alles aan om interesse te kweken. Zo worden voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool door heel Noord-Holland PET-events georganiseerd. “Daar maken allerlei bedrijven techniek tastbaar en boeiend met racebanen, 3D-printers en andere technische snufjes. Kinderen gaan er ook zelf aan de slag: ze knutselen robotjes in elkaar, doen proefjes en spelletjes. Zo wordt techniek ineens gewoon leuk. Veel kinderen zien het namelijk als iets ingewikkelds en ongrijpbaars, terwijl uit onderzoek blijkt dat de interesse er wél is”, zegt Van der Voort.
JLT is vanaf het begin actief betrokken bij het PET-event in Den Helder. “Scholieren kunnen bij ons een afzuiginstallatie in het klein maken. Zo leren ze iets over techniek én over ons bedrijf. The students of today are the future of our company – dat is ons uitgangspunt”, vertelt De Boer.
Knowhow zit hier
“Met een gedegen technische opleiding kun je in Nederland heel ver komen. Tuurlijk: de massaproductie is bijna helemaal verdwenen naar China, Roemenië, Polen. Maar assemblage, onderhoud en ontwikkeling blijven in Nederland. De sector groeit zelfs, mede dankzij robotisering. Hier zit de knowhow”, zegt Kemkes.
De rijksoverheid doet met de subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs (STO) ook een duit in het zakje. “Speciaal voor vmbo’s is de komende vier jaar 400 miljoen euro beschikbaar om materiaal aan te schaffen, techniekruimtes in te richten en docenten aan te trekken om het technisch onderwijs op het vmbo te verbeteren. De bedoeling is dat bedrijven co-financieren: tien procent van de bekostiging ervan moet uit die hoek komen”, legt Van der Voort uit. Bij de uitvoering van deze plannen werken Tetrix en Metaalunie nauw samen zodat ook mkb-metaal hier goed vertegenwoordigd is.
En dat is echt win-win: want uiteindelijk zitten de bedrijven te springen om vakmensen. “Bedrijven die een bijdrage leveren aan de promotie van de technieksector, financiële en praktische ondersteuning bieden aan onderwijsinstellingen én zichzelf slim presenteren aan de medewerkers van de toekomst, vergroten hun kansen als het om het aantrekken van technisch geschoolde medewerkers gaat.”
Banen om de hoek
Het lokale bedrijfsleven betrekken bij de PET-events en bij het STO-programma is een bewuste keuze. “Mensen weten maar half hoeveel technische bedrijven er zitten op het lokale bedrijventerrein. Achter de muren van al die bedrijven in Zwaag, Den Helder, Enkhuizen, Tuitjenhorn, Alkmaar, Zaandam enzovoorts zit echte hi-tech”, zegt Kemkes. Aan de bedrijven om hun gezicht te laten zien. Want hoe hi-tech en hi-speed de technieksector ook is: onbekend maakt nog altijd onbemind.