Draai je meer dan € 50 miljoen omzet, heb je meer dan 250 mensen in dienst of ben je groot energieverbruiker, dan eist de overheid dat je een energie-audit laat doen. Wéér een verplichting waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Tenzij het geld oplevert. “Wij houden alle bedrijfsprocessen en energiestromen tegen het licht om te zien waar het beter kan. Beter voor het milieu, én zeker beter voor je omzet”, aldus Mark Bakker en Anita Spijkers van KEI Advies over milieumaatregelen.
Bespaar energie en je bent financieel beter af. Dat zal iedereen beamen. En dus isoleren we, leggen we zonnepanelen op ons dak en monteren we LED-verlichting. Daar hoef je bij wijze van spreken niet voor doorgeleerd te hebben. Voor algemeen directeur Mark Bakker van KEI Advies is besparen dan ook slechts het begin. Hij zet liever nog een stapje extra. Niet door méér van hetzelfde te doen, maar door het anders te doen. Slimmer. Beter. Meer afgestemd op de specifieke omstandigheden bij een bedrijf. “Alleen dan kun je echt spreken van duurzaam en toekomstbestendig.”
Bakker kijkt bij een energie-audit verder dan de energiebesparing. Hij houdt de bedrijfsprocessen van een onderneming ook tegen het licht. Dat levert vaak heel verrassende inzichten op. “Een kantorencomplex had grote koelinstallaties op het dak staan. De warmte die zulke machines produceren om het pand te koelen ging gewoon de lucht in, als afval. Terwijl het gebouw pal naast het complex in de zomer juist een grote energiebehoefte heeft.” Eén plus één is twee, dacht Bakker en hij nodigde beide partijen uit om zijn idee te bespreken. “Nu wordt de eigenaar van het kantorencomplex energieleverancier voor zijn buurman. Win-win!”
Boost voor je bedrijf
Feitelijk is de verplichte energie-audit een afvinklijstje. Meer doen dan wat op het verplichte lijstje staat: veel bedrijven zullen dat niet snel omarmen. Volgens commercieel directeur Anita Spijkers een gemiste kans. “Juist door de verplichting te overstijgen en concreet te kijken naar de kansen, kun je als bedrijf veel sneller die noodzakelijke investeringen terugverdienen. Zie een audit als een unieke mogelijkheid om je bedrijfsprocessen te optimaliseren, je efficiency een boost te geven én kosten te besparen.” De klimaatmaatregelen van de overheid nemen de komende jaren alleen maar toe. Bedrijven moeten de CO2-uitstoot reduceren, ze moeten ‘van het gas af’ en er komt een verbod op nu nog gangbare koudemiddelen – om een paar dwarsstraten te noemen. “Allemaal zaken die hoe dan ook investeringen vergen. Wie zich tijdig voorbereid, kan veel makkelijker voorzieningen treffen die op de lange termijn gunstig uitpakken.”