Kennisplatform voor noord holland

De Hooge Waerder als kennispartner bij duurzaamheidsrapportage “Van rapportage naar resultaat: Hoe duurzaamheid waarde creëert voor het MKB”

Geplaatst op 8 april 2025

Accountantskantoor De Hooge Waerder helpt mkb-ondernemers zich voor te bereiden op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht transparant te rapporteren over duurzaamheid. De Hooge Waerder beschikt over een laagdrempelige tool waarmee bedrijven eenvoudig inzicht krijgen in hun duurzaamheidsinspanningen en de impact op hun ketenpartners. Pieter Poelman en Sander Brouwer leggen uit hoe zij ondernemers ondersteunen in deze transitie.

De CSRD maakt duurzaamheid meetbaar. Het moet greenwashing tegengaan en bijdragen aan de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Volgens Brouwer en Poelman denken veel mkb-bedrijven dat de CSRD voor hen niet relevant is, omdat zij zelf niet verplicht zijn om te rapporteren. Toch krijgen ze er indirect mee te maken. Grote klanten en leveranciers die wél rapportage plichtig zijn, moeten namelijk ook inzicht geven in de duurzaamheidsprestaties van hun ketenpartners.

Waarom duurzaamheid ook het mkb raakt

De CSRD is een bundeling van eerdere EU-richtlijnen over duurzaamheid. “Bedrijven die verplicht moeten rapporteren, kijken niet alleen naar hun eigen milieu-impact, maar ook naar sociale en bestuurlijke factoren,” legt Poelman uit, die zich volledig richt op CSRD bij De Hooge Waerder. “Daarbij moeten ze ook informatie verzamelen van hun leveranciers en partners, waaronder dus ook het mkb.” Brouwer vult aan: “Dit betekent dat mkb-bedrijven steeds vaker duurzaamheidsinformatie moeten aanleveren aan hun leveranciers. Ook banken en investeerders vragen hiernaar, omdat duurzaam ondernemen steeds vaker wordt beloond met betere financieringsvoorwaarden.”

Praktische tool voor het mkb

Om mkb-bedrijven hierin te ondersteunen, heeft De Hooge Waerder een toegankelijke tool beschikbaar voor Environmental, Social & Governance (ESG)-rapportage. “Onze tool stelt ondernemers in staat om hun duurzaamheidsprestaties eenvoudig in kaart te brengen,” zegt Poelman. “Zo kunnen ze een nulmeting maken van hun CO2-uitstoot volgens Europese standaarden, een ESG-strategie ontwikkelen, besparingen in beeld brengen en deze informatie delen met klanten en opdrachtgevers. Het rapport is gepersonaliseerd op de klant en kan jaarlijks worden geüpdatet.” Maar de voordelen gaan verder dan alleen rapportageplicht. “Het maken van een duurzaamheidsrapportage helpt bedrijven de bedrijfswaarde te verhogen, efficiënter te communiceren met leveranciers, aantrekkelijker te worden voor nieuw personeel en zelfs financieringsvoordelen te behalen,” vult Brouwer aan.

Voorbereiden op de toekomst

De impact van de CSRD zal in de komende jaren alleen maar groter worden. “Duurzaamheid is een onomkeerbare trend,” zegt Brouwer. “De regelgeving zal in de toekomst waarschijnlijk verder worden uitgebreid, ook richting kleinere bedrijven.” De Hooge Waerder bereidt zowel grote als kleine ondernemingen hierop voor. “Voor rapportage plichtige bedrijven hebben we een speedupdate georganiseerd waarin een deskundige uitlegde wat er dit jaar van hen wordt verwacht,” vertelt Poelman. “Voor het mkb ligt de focus op bewustwording, via een seminar waarin we de praktische gevolgen en voordelen van ESG-rapportage zullen bespreken. Ondanks politieke verschuivingen in Nederland en de Verenigde Staten blijft de verduurzaming van het bedrijfsleven doorzetten. Ook al lijkt het tempo van invoering en verplichting later te worden. Bedrijven die zich nu voorbereiden, staan straks sterker. Onze rol is om hen daarbij te helpen.”

www.dehoogewaerder.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: