Feestborrels en werkgeversaansprakelijkheid, hoe zit dat?
De eindejaarsborrels en diners staan weer voor de deur. Bij al deze festiviteiten denk je niet gelijk aan aansprakelijkheidskwesties. Toch zit een ongeluk of ongewenst gedrag in een klein hoekje en dan kan de vraag opkomen wie voor de gevolgen aansprakelijk is. Bijvoorbeeld als een werknemer dronken uitglijdt op de trap van het kantoorfeest, of tijdens de borrel ongevraagd en ongewenst aan een andere collega gaat zitten, of op weg naar huis van de eindejaarsborrel tegen een auto botst en zichzelf en/of een ander schade toebrengt.
Werkgeversaansprakelijkheid
Als werkgever kan je niet alles voorkomen, maar het uitgangspunt is wel dat je als werkgever aansprakelijk bent voor de schade die een werknemer in de uitoefening van de werkzaamheden lijdt.
Schade kan zowel fysieke, mentale en emotionele schade zijn, als materiele schade.
Ook voor schade die ontstaat buiten de uitoefening van de werkzaamheden kan een werkgever aansprakelijkheid worden gehouden als er een voldoende nauwe band bestaat tussen het werk en het risico op schade. Dat zal in de meeste gevallen zo zijn als het gaat om schade die is ontstaan op borrels, feestjes, reistrips die de werkgever organiseert, of op de directe weg naar huis vanaf die festiviteit als de werkgever onvoldoende maatregelen heeft getroffen.
Zorgplicht
Een werkgever is slechts niet aansprakelijk voor de schade die wordt geleden in de uitoefening van de werkzaamheden of andere werkgerelateerde schade, als de werkgever kan aantonen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan, de schade eigenlijk niet voorkomen had kunnen worden of niet tot de risicosfeer van de werkgever behoort.
De lat voor de zorgplicht ligt hoog. Onder de zorgplicht valt de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een deugdelijke en veilige werkomgeving te zorgen, om de verplichtingen uit de Arbeidsomstandighedenwet na te leven en om maatregelen te treffen ter voorkoming dat werknemers schade lijden.
Dat betekent onder meer dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige sfeer, een verantwoord alcoholgebruik op borrels en feestjes, voldoende toezicht moeten houden dat dat beleid ook wordt nageleefd en dat werknemers niet in dronken toestand deelnemen aan het verkeer.
Daarnaast is het verplicht om een beleid te hebben ter voorkoming en beperking van PSA (psychosociale arbeidsbelasting). Onder PSA wordt onder meer verstaan (seksuele) intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.
Voorkom ongewenste situaties, maak het feest leuk en veilig
Een werkgever hoeft uiteraard geen politieagent of schooljuf te spelen, maar er wordt wel verwacht dat zij als de professionele partij zorgt voor een veilige werkomgeving en de gezondheid van haar werknemers. Zorg er als werkgever dus voor dat u een protocol heeft ten aanzien van alcoholgebruik, een PSA-beleid en een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en probeer een prettige sfeer te creëren met respect voor elkaars belangen. Dan wordt het voor iedereen een leuk feest.
Fijne feestdagen.