Kennisplatform voor noord holland

Ruimwerk ontwerpt en realiseert kantoren, gebouwen en ecosystemen

Geplaatst op 6 januari 2025

Ruimwerk ontwerpt en realiseert kantoren, gebouwen en ecosystemen ‘Onze eerste vraag is: Wat wil jij met jouw huisvesting bereiken?’

Van huisvesting voor een groot afvalverwerkingsbedrijf, tot tijdelijke woningen voor vluchtelingen: compagnons Marcel de Bont en Kim van Wagtendonk van Ruimwerk Projecten B.V. begeleiden projecten van concept tot oplevering. Ze hanteren daarbij een integrale aanpak. “Wij stellen de vraag achter de vraag: Wat wil je nu echt met jouw huisvesting bereiken?”

Ruimwerk is gevestigd in Ermelo en is heel actief in de regio Groot-Amsterdam. “We hebben iets met het Amsterdamse. We hebben er beiden veel gewerkt en er gebeurt heel veel, ook op de kantorenmarkt”, legt De Bont uit. Van Wagtendonk vult aan: “We doen inmiddels veel meer dan kantoren. We zeggen altijd: wij leveren van baksteen tot bureaulamp. Vanuit die scope pakken we projecten integraal aan. Ons logo bestaat uit een hemd met opgerolde mouwen: wij zijn van het aanpakken. Maar wel vanuit een gerichte strategie.” Deze manier van werken valt op. Onder andere in hun alsmaar groeiende netwerk, waaruit soms bijzondere opdrachten bij Ruimwerk terechtkomen.

Meerlanden

Zo kregen De Bont en Van Wagtendonk in 2022 een telefoontje van Meerlanden, een groot afvalverwerkingsbedrijf in de regio Haarlemmermeer. Het hoofdkantoor van Meerlanden was verouderd en de vraag aan Ruimwerk was of zij wilden analyseren of het pand nog geschikt was om kantoor in te houden. Van Wagtendonk vertelt: “Onze conclusie was dat het enorm aangepakt zou moeten worden. De organisatie kon op korte termijn eigenlijk niet in het pand blijven. Het was echter lastig om in korte tijd het pand te verbeteren.” Besloten werd om voor een tijdelijke locatie te gaan, terwijl de zoektocht naar een definitieve oplossing doorgaat. “De tijdelijke locatie is Schiphol-Rijk geworden: de derde verdieping van een bedrijfsverzamelgebouw. Ons werd gevraagd te helpen hier heel snel een onwijs gaaf kantoor neer te zetten en daarmee meteen een cultuurverandering teweeg te brengen. Meerlanden wilde aan de hele organisatie duidelijk maken: dit zijn wij en hier staan wij voor.”

Cultuurverandering

Het was inmiddels april 2022 en met ingang van 30 september moesten de medewerkers hun intrek kunnen nemen in het nieuwe kantoor. “We zijn ingegaan op die cultuurverandering en hebben onderzocht wat er gaande was. We ontdekten dat Meerlanden een enorme slag aan het maken is: van afvalstoffenverzamelaar naar grondstoffenregisseur. Het wordt echt een techbedrijf dat veel met digitale technieken gaat werken om afvalstromen uit elkaar te halen. Ze hebben daardoor ook mensen nodig die de organisatie klaarmaken voor de toekomst. Jonge talenten, die iets anders verwachten van de omgeving waarin ze werken.” Ruimwerks inrichting was een schot in de roos. “Een paar maanden na de oplevering kwam helder naar voren dat de organisatie, mede dankzij de uitstraling van de tijdelijke huisvesting, beter in staat is om dit soort talenten aan te trekken.”

Snelle realisatie

Even terug naar de realisatie van de huisvesting, want dat was een waar kunststukje. “Dat hebben we in ongeveer een maand voor elkaar gebokst, in de zomervakantie. We gingen voor duurzaam, interactie, verschillende soorten werkplekken én materialen die geschikt zijn voor tijdelijk gebruik. We kozen onder andere voor duurzame scheidingswanden met ritsen van Ritswand.nl. Een fantastisch Nederlands product dat hergebruikt kan worden en hielp zo min mogelijk impact te maken op de omgeving.”

Second life meubilair

Al het meubilair in de tijdelijke huisvesting is second life meubilair dat als nieuw is, of duidelijk oud maar van heel goede kwaliteit. “Meerlanden heeft een eigen kringloopwinkel: Meerwinkel. Daar hebben we flink geshopt. We hebben ook gezorgd voor onder andere duurzaam tapijt en ledverlichting en de coördinatie met alle leveranciers op ons genomen. We hebben de deadline gehaald en zijn binnen budget gebleven. Een strakke planning vinden wij geen probleem, die halen we altijd. Veel bedrijven verhuizen misschien één of twee keer: dankzij onze ervaring weten we precies wat er moet gebeuren.”

Cultuur en verandering

De tijdelijke huisvesting van Meerlanden dient als experimentele omgeving: hier wordt getest welke werkstijl bevalt en doorgevoerd kan worden naar de definitieve plek. “Wij zijn gevraagd om daar strategisch over mee te denken. Dat doen we door met alle afdelingen te praten en te onderzoeken waar het hoofdkantoor aan moet voldoen. Een organisatie zoals Meerlanden is een ecosysteem, bestaande uit allerlei mensen met verschillende taken en behoeften. Welke werkcultuur wil je creeëren voor dit ecosysteem en hoe wil je met elkaar omgaan? Dat onderzoeken en analyseren wij”, aldus De Bont.

Hij vervolgt: “Als een organisatie ons benadert omdat ze een nieuw pand willen, stellen wij altijd de vraag achter de vraag: wie ben je, wie wil je zijn en waar wil je naartoe? Het draait altijd om cultuur en elke verhuizing brengt iets teweeg. Wij betrekken graag medewerkers bij deze trajecten. Zij zijn de gebruikers: het is belangrijk dat je hen meeneemt in grote veranderingen.”

Tijdelijke woningen voor vluchtelingen

De aanpak van Ruimwerk valt op. Daardoor wordt de organisatie steeds vaker gevraagd voor andersoortige projecten. In opdracht van de gemeente Land van Cuijk realiseert Ruimwerk momenteel bijvoorbeeld 260 tijdelijke opvangplekken in Overloon, in de vorm van 108 woonunits voor Oekraïense vluchtelingen. “Omdat opvangplekken gevoelig kunnen liggen in woonomgevingen, is het belangrijk om gericht aan de slag te gaan en te zorgen voor een goede uitvoering. Wij vragen gemeenten ook of ze deze huisvesting zien als een verplichting, of als een kans om verandering teweeg te brengen.”

De Bont en Van Wagtendonk zijn ervan overtuigd dat de omgeving waarin je woont en werkt, voor een groot deel bepaalt hoe je je voelt. “Als je voor mensen die gevlucht zijn een omgeving kunt creeëren waar ze zich thuis voelen, draagt dit in hoge mate bij aan hun welbevinden. Daarom coördineren we, naast woonplekken, infrastructuur en nutsvoorzieningen, ook graag groenvoorzieningen en recreatievoorzieningen.” Bovendien is zo’n ingerichte omgeving, na het vertrek van tijdelijke bewoners, klaar voor andere gebruikers. Het Land van Cuijk was zo tevreden over Ruimwerk dat ze een mooie aanbevelingsbrief schreven. Van Wagtendonk: “Inmiddels zijn we bij meerdere gemeenten uitgenodigd om mee te denken over tijdelijke opvangplekken.”

Je eigen verhaal

De Bont: “Dit heeft alles te maken met hoe wij met projecten en opdrachtgevers omgaan, of het nu kantoren of andere huisvesting betreft. Wij zijn generalisten met technische kennis en een ontwerpachtergrond en we zijn specialisten in het managen van projecten. Als je ons vraagt om met je huisvesting aan de slag te gaan, krijg je bovendien niet alleen daarvoor de beste oplossing. We nemen je ook mee in je eigen verhaal: wat maakt jouw organisatie uniek en waar sta jij voor? Als wij vertrekken staan jouw kantoor én jouw organisatie als een huis.”

www.ruimwerk.nl

Circulaire ledlamp voor Meerlanden

Ruimwerk zorgde ook voor een signature piece in het tijdelijke hoofdkantoor van Meerlanden. “De organisatie wilde iets bijzonders dat laat zien waar ze voor staan. Wij hebben in hun kringloopwinkel industriële lampen gevonden waar een constructie voor één lamp van is gemaakt. Deze is omgebouwd naar ledverlichting op laagspanning, die automatisch regelbaar is. Van oude spullen iets nieuws maken is hét verhaal van Meerlanden. Als Meerlanden bezoekers ontvangt toont die enorme lamp: dit zijn wij.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: