Kennisplatform voor noord holland

Bredenoords tijdelijke mobiele stroomvoorzieningen worden steeds schoner

Geplaatst op 29 november 2024

Bredenoord uit Apeldoorn zorgt voor tijdelijke en mobiele stroom voor onder andere gebouwen, bouwplaatsen en evenemententerreinen. Nu netcongestie voor steeds meer bedrijven een groter probleem vormt, neemt de vraag naar de oplossingen van Bredenoord in hoog tempo toe. Een uitdaging die het bedrijf zeker niet uit de weg gaat. Passend bij de tijdgeest wordt er volop gewerkt aan CO2-neutrale energievoorzieningen.

“Overal waar een tekort aan stroom is, daar komen wij”, vertelt Peter Rijkens, Area Manager bij Bredenoord. “We zoeken een passende oplossing voor ieder gebouw, bouwbedrijf, infraproject of evenement. We werken op land en op zee. Ook boten hebben stroom nodig, net als olieplatforms en andere bedrijven die op zee werkzaam zijn. Een van onze klanten doet het onderhoud van windmolenparken op zee bijvoorbeeld. Met duikrobots worden deze windmolens geïnspecteerd en daar is energie voor nodig. Die energie leveren wij. Ander bijzonder werk voeren we uit in Griekenland. Het stroomnet daar voorziet niet in de behoefte tijdens het hoogseizoen. Wij hebben daar een powerplant neergezet en daarmee voeden we het stroomnet bij.”

Zichtbaar

Bredenoord is het meest zichtbaar op evenementen. Mysteryland, ADE maar ook de Tour de France, Olympische Spelen en andere grote sportevenementen draaien vaak op stroom van Bredenoord. “Op een weiland vind je geen stopcontact”, aldus Peter. “Daarom wordt onze hulp ingeschakeld. Wij plaatsen generatoren of batterijen en verzorgen de gehele stroomvoorziening. Met slimme combinaties van verschillende technieken, zorgen we voor optimale betrouwbaarheid.”

Noodstroom

Bredenoord verzorgt voor veel organisaties noodstroomvoorzieningen. Wanneer de stroom uitvalt bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, dan gaat direct hun eigen noodstroomvoorziening werken. “Alleen de preferente groepen worden draaiende gehouden met die noodstroom”, legt Peter uit. “De operatiekamer is zo’n preferente groep. Alle niet-preferente groepen vallen (gedeeltelijk) uit maar moeten wel weer zo snel mogelijk up and running zijn. In dat geval wordt Bredenoord ingeschakeld om alle groepen weer zo snel mogelijk te laten draaien. Vliegvelden en datacentra zijn ook voorbeelden van organisaties waarbij de processen altijd door moeten draaien. Het gebeurt niet dagelijks, maar langdurige stroomstoringen komen wel degelijk voor en als bedrijf wil je de schade daarvan beperken.”

Bijdraaien bij nieuwbouw

Bedrijven die willen uitbreiden of nieuw bouwen kampen tegenwoordig vaak met netcongestie; oftewel het overbelaste energienetwerk. “Nieuwgebouwde bedrijven of hotels krijgen vandaag de dag nog maar een aansluiting van 80 ampère, terwijl ze wel 500 of 600 nodig hebben”, vertelt Peter. “Wij voorzien in de overige stroombehoefte. Bij de grotere organisaties doen we dat met meerdere machines zodat ze in cascade kunnen draaien. ’s Nachts redden ze het met de 80 ampère van de netaansluiting, overdag draaien er twee of drie machines mee en op piekmomenten draaien ze allemaal. Efficiënt en betrouwbaar.”

Generatoren op biogas

Van oudsher draaien de mobiele stroomvoorzieningen van Bredenoord op fossiele brandstoffen. Jaren geleden zette ze intern een energietransitie in, met een eigen R&D afdeling die zich buigt over CO2-neutrale oplossingen. “We merkten al snel dat er behoefte aan schonere mobiele stroomvoorzieningen kwam dus zijn we aan de slag gegaan met waterstof, zonne-energie, batterijopslag en biogas. Inmiddels zien we de meeste toekomst in de combinatie van biogas en batterijopslag. Biogas wordt afgevangen bij waterzuiveringen, die er een overschot van hebben. Het is een afvalstroom die kan worden omgezet in CO2-neutrale energie.”

Hybride is de toekomst

Bredenoord heeft een aantal biogasgeneratoren draaien, in combinatie met batterijopslag en is daar heel enthousiast over. “Biogas is schoon, dus je mag er midden in de stad mee aan het werk”, vertelt Peter. “En het is goedkoop. De generatoren zijn wel duurder. Om de kosten binnen de perken te houden werken we graag met batterijopslag. Het grote voordeel daarvan is dat je niet zo’n enorm grote generator nodig hebt. Op piekmomenten put je uit de batterij, die zich tijdens daluren vult. Een prachtige situatie waarin dit systeem perfect werkt, is het werk met een hijskraan. Een hijskraan draait maar 26 minuten per uur. In die andere 34 minuten kan de batterij zich weer vullen voor de piekmomenten die daarna volgen. Hiermee garanderen we een efficiënt en schoon systeem.”

Steeds meer van de dieselgeneratoren af

Wet- en regelgeving dwingt bedrijven om steeds schoner te werken in steden, en ook de stikstofregels zorgen ervoor dat er steeds mee emissiearm of -vrij wordt gewerkt. Bredenoord staat helemaal achter deze missie om zo min mogelijk uit te stoten. Er wordt flink geïnvesteerd in biosets en batterijen zodat organisaties zoveel mogelijk toegang hebben tot tijdelijke en mobiele stroomvoorzieningen die CO2-neutraal zijn. Daarnaast wordt er continu gekeken naar andere alternatieve brandstoffen.

www.bredenoord.com

In 1937 bedacht oprichter Jan Bredenoord het slimme plan om stroom op te wekken uit zijn houtverbrandingsoven. Hiermee voorzag hij ondernemers uit de buurt van stroom en dat was de start van Bredenoord. Het is al ruim 85 jaar een familiebedrijf dat inmiddels wereldwijd opereert. Verdeeld over meerdere vestigingen en depots in Nederland, Denemarken en Duitsland werken er 470 medewerkers. Zij zorgen ervoor dat bedrijven en overheid altijd en overal verzekerd zijn van stroom.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: