Kennisplatform voor noord holland
Conchita van Rooij
Topadvocaat Conchita van Rooij Personen- en familierecht

Het is nooit te laat

Met mededogen kijk ik naar de cliënte die voor mij zit. Ze heeft recentelijk te horen gekregen dat haar partner van haar wil scheiden.

Dit had zij nooit verwacht. Ze waren toch al 20 jaar gelukkig samen. Lief en leed zouden zij samen delen tot de dood hen zou scheiden. Juist nu de kinderen wat ouder zijn, zouden zij samen de bloemetjes buitenzetten.

Maar het ergste is nog dat haar partner heeft aangegeven dat hij het liefst niets van dat alles wat zij samen hebben opgebouwd met haar wenst te delen. Dat blijkt, want hij doet zeer vaag over zijn financiën, komt maar mondjesmaat met de stukken over de brug en over partneralimentatie wil hij al helemaal niets van doen hebben.

Dit terwijl zij destijds bewust in gemeenschap van goederen zijn gehuwd en zij vanwege de kinderen parttime is blijven werken.

Uit vrees voor een vecht(echt)scheiding is zij akkoord gegaan met het voorstel van haar partner. Een voorstel dat haar zeer zeker geen recht doet. Uit het echtscheidingsconvenant dat zij mij toont, blijkt dat ook. Cliënte wordt zeer onderbedeeld en de bedragen aan kinder – en partneralimentatie waar zij mee akkoord is gegaan zijn laag te noemen.

Van een rijkelijke levensstanderd naar een minima levenstandaard. Zij zit met haar handen in het haar, want hoe komt zij nu samen met de kinderen rond?

Een echtscheiding kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben en kan in sommige gevallen zelfs tot armoede leiden. Vooral bij vrouwen. Vrouwen hebben een hoger risico op armoede dan mannen. Van de vrouwen werkt 70% in deeltijd. Bijna 45% van de vrouwen gaat minder werken of stopt met werken na de komst van kinderen. Ook is het zo dat vrouwen voor vergelijkbaar werk gemiddeld nog steeds minder verdienen dan mannen.

Het is voor iedereen, maar zeer zeker voor vrouwen, dan ook belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen om de impact van de echtscheiding te minimaliseren.

Soms is stevig ingrijpen noodzakelijk om dit te behalen. Ga je te ‘zacht’ te werk door halve maatregelen te nemen, dan zal de situatie zich verergeren. Zachte heelmeesters maken namelijk stinkende wonden. En je wil toch echt niet dat jij vierhoog achterblijft en je ex er met zijn nieuwe vriendin en Porsche vandoor gaat?

Kom langs en zie wat wij onder het genot van een kopje koffie en een lekkernij met visie, missie en strategie voor jou kunnen betekenen.

Het is nooit te laat, ook niet voor deze cliënte.

mr. M.dl.C.C.C. (Conchita) van Rooij
Advocaat
www.vanrooijadvocaat.nl

Delen via

Zoeken naar: