Zondag vierden bewoners van Amsterdam Oost en betrokkenen de feestelijke opening van het vernieuwde Sumatraplantsoen, een van de grootste pleinen van de stad. Na een renovatie van 1,5 jaar is het plantsoen nu een groene, veilige en toegankelijke plek waar jong en oud samen kunnen komen. Met nieuwe speelvoorzieningen, meer groen, een Cruyff Court en ruimte voor ontspanning, is het Sumatraplantsoen getransformeerd tot een veelzijdige ontmoetingsplek voor de buurt. Tijdens de officiële opening sprak stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting over het intensieve participatietraject waarbij bewoners en organisaties nauw betrokken waren:
“Dit plein is ontworpen voor en door de buurt. Dankzij de goede buurtgerichte aanpak vanuit het projectteam en mijn voorganger, Rick Vermin, was het contact en meer samenhang in de buurt al op gang gekomen. Het was mij een eer om een zo groot en belangrijk project verder af te ronden. En fijn dat de organisaties in de buurt ook zo betrokken zijn. Zij houden een oogje in het zeil en organiseren activiteiten voor de buurt. Dit is nodig bij zo’n groot plein; het geeft namelijk gezicht aan het plein en maakt het minder anoniem. Het vernieuwde Sumatraplantsoen is nu een plek waar iedereen zich thuis kan voelen, waar generaties elkaar ontmoeten en waar iedereen van kan houden.”
Plein voor alle leeftijden
Na een lange aanloopfase van ideeën uitwisselen over het ontwerp zijn de bouwwerkzaamheden in juni 2023 gestart. Kinderen kunnen spelen op de vernieuwde speeltoestellen en genieten van de waterspeelplaats, terwijl ouderen kunnen tuinieren in de moestuinen of wandelen in het groen. Sportliefhebbers maken gebruik van het nieuwe Cruyff Court, en er is een groene fietsroute langs de rand van het plantsoen. Daarnaast zijn er voldoende parkeergelegenheden voor fietsen en ook voor auto’s.
Laatste werkzaamheden
Hoewel het Sumatraplantsoen grotendeels is afgerond vinden er nog enkele afrondende werkzaamheden plaats en worden de laatste stappen gezet om het plein echt verkeersvrij te maken. Zo zijn er sinds kort extra plantenbakken geplaatst, om te voorkomen dat e-bikes en scooters het plein op rijden. Medio december wordt er een (buurt)huisje geplaatst voor opslag en beheer. Vanuit daar kunnen ook activiteiten door de buurt worden georganiseerd. Tot slot is er een jongerenwerker ingezet die met jongeren in gesprek gaat over de leefregels op het plein. Over een maand volgt een evaluatie om te bepalen of extra maatregelen nodig zijn.