Op een plek waar voorheen de geschiedenis letterlijk geschreven werd – de locatie deed dienst als redactie van dagblad Het Vrije Volk- opent het nieuwe restaurant ’t Slaakhuys. Het historische pand aan de Slaak dat tijdens de wederopbouw ontworpen werd door architect Jo Vegter, heeft een flinke transformatie ondergaan en komt met een geheel nieuw en haast on-Nederlands concept. Niet alleen heeft het interieur een moderne en warme uitstraling (zo zijn de muren van het restaurant bewerkt met graffiti door de bekende Rotterdamse kunstenaar Marcel Labrie). Ook de keuken biedt – onder de vleugels van sterrenchef Tonny Berentsen – een gastronomische ervaring.
“’t Slaakhuys is dé plek in Rotterdam om te genieten met collega’s, vrienden of je geliefde van een verfijnde omgeving, de excellente keuken en de beste wijnen en cocktails. Het prachtige pand met haar historische details, de intieme hoekjes en de bruisende bar lenen zich daar perfect voor. De locatie ademt internationale grandeur en we hebben er alles aan gedaan om deze sfeer in ere te houden. Het is een plek waar we samenzijn tot een kunst verheffen.” vertelt CEO Rob Hermans.
Sterrenchef Tonny Berentsen
De menukaart van ’t Slaakhuys is vormgegeven door niemand minder sterrenchef Tonny Berentsen. Berentsen is sinds 1991 verbonden aan klassiek Frans restaurant De Kromme Dissel, waar al ruim 50 jaar een Michelinster aan de deur prijkt. Bij ’t Slaakhuys gaat het menu er echter anders uitzien, waarbij intercontinentale invloeden de boventoon voeren. De gast vindt er eigentijdse en verrassende gerechten zoals een luxe uitvoering van de Rotterdamse kapsalon met rendang en macadamianoten, of juist de tijdloze klassiekers sole meunière of gepocheerde kreeft. Maar niet alleen voor het diner en de lunch kan je bij ’t Slaakhuys terecht. Ook voor de eindeloze lazy breakfast in het weekend, of juist een snelle maaltijd voor werk biedt ’t Slaakhuys een weldoordacht en uitgebreid ontbijt.
On-Nederlands in Rotterdam
Restaurant ’t Slaakhuys is gesitueerd in de plint van het viersterren-plus Fletcher Boutique Hotel Slaak-Rotterdam. En alhoewel we het in Nederland nog niet zijn gewend, is het in wereldsteden zoals Parijs en New York heel gebruikelijk om ook als niet-hotelgast te genieten van de wereldse setting van een hotel. “Met de komst van ’t Slaakhuys willen we dineren, borrelen en zelfs ontbijten in een hotel herdefiniëren. Dus weg met het stoffige hotelimago en de eenheidsworst, maar juist die internationale luxe die ze over de grenzen al zo goed kennen. Of het nu gaat om uitgebreid ontbijten met mimosa’s op een zondag, een feestelijk diner met je geliefde of stoom afblazen met collega’s na een drukke werkdag in de bar, bij ’t Slaakhuys kan het in een bruisende en internationale setting,” vertelt General Manager Costa Panagopoulos.
Een stukje geschiedenis
Een bezoek aan ’t Slaakhuys is daarnaast ook onderdompelen in de Rotterdamse geschiedenis: voorheen werd het pand gebruikt door Dagblad Het Vrije Volk. Waar nu de hotelkamers zijn, was eerst het kantoorgedeelte. De vier bouwlagen boven de receptie bevatte de redactielokalen waar journalisten zich bogen over prangende maatschappelijk kwesties. Het was dan ook een redacteur van Het Vrije Volk zelf die de iconische woorden over het pand schreef: “een krantenpaleis, dat in architectuur en functionele vormgeving in de Nederlandse krantenwereld zijn weerga niet heeft, herbergt thans onze krant. De fraaie gevel speelt thans een duidelijke rol in de opkomst van het nieuwe Oostplein en reeds van verre af getuigt het gebouw -met al die ontelbare andere, die dit jaar verrezen- van de drift, die Rotterdam bezielt bij het bouwen van de grootse stad, die elk jaar meer de aandacht weet te trekken van stedenbouwers uit heel de wereld.” (Het Vrije Volk 31-12-1954)
Slapen in ’t Slaakhuys met historische details
Er kan niet alleen heel fijn gedineerd worden in ’t Slaakhuys. Voor diegenen die van buiten de stad komen óf misschien iets te diep in de champagneflut hebben gekeken, zijn er in het bovengelegen hotel 74 high end hotelkamers beschikbaar. De kamers en het hotel kenmerken zich door een luxe afwerking en de authentieke details, die bepalend zijn voor de architectuur van de Rotterdamse wederopbouw. Denk hierbij aan grote raampartijen voor veel natuurlijk lichtinval en decoratief metselwerk. Ook zijn de kamers van alle gemakken voorzien en afgewerkt met een rauwe en industriële look die zo typerend is voor de Havenstad.