Het Alkmaarse bedrijf FIMIH Energy Solutions biedt laadoplossingen voor de zakelijke markt. Dat gaat een stuk verder dan alleen laadpalen leveren. Het bedrijf richt zich op laadinfrastructuur, zonnepanelen en batterijen, en dat aan elkaar geknoopt met een slim energiemanagementsysteem. Ruud Kos is de eigenaar van FIMIH en heeft de opkomst en ontwikkeling van laadpalen met bijbehorende infrastructuur op de voet gevolgd. Al die kennis en ervaring zet hij in voor optimale en duurzame oplossingen voor zijn klanten.
Voluit staat FIMIH voor fuck it, make it happen. “Het is tijd om het gewoon te doen”, vindt Ruud. “Als je klaar wilt zijn voor de toekomst moet je opwek en verbruik van energie op elkaar afstemmen. Dat is belangrijk om netcongestie tegen te gaan en om optimaal gebruik te maken van duurzame energie op het moment dat het beschikbaar is. Als je daar grip op hebt, heb je ook grip op de kosten. Als een klant een behoefte aan laadpunten bij ons neerlegt, kijken we verder dan alleen de laadpalen. We doen onderzoek naar het verwachte energieverbruik, de netcapaciteit, de mogelijkheden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en we berekenen of het zinvol is om energie op te slaan in een batterijopslagsysteem. Met al die informatie maken we een plan om slim om te gaan met al die energie.”
Energiemanagement
FIMIH levert haar eigen merk laders. “Voor de andere assets zoals zonne-energiesystemen en batterijopslagsystemen hebben we vaste partners zodat alles slim kan samenwerken als één energie-ecosysteem. Als onze installatiepartners de verschillende assets hebben geïnstalleerd, willen de klanten natuurlijk precies zien hoeveel zij opwekken en verbruiken. Daarvoor leveren we een slim energiemanagementsysteem mee. Het systeem meet wat er op de netaansluiting gebeurt en hoeveel ruimte er is binnen de contractcapaciteit. Vervolgens kan het systeem de laadpalen harder of zachter laten laden om binnen de limieten te blijven. Schijnt de zon? Dan kan een auto op vol vermogen geladen worden. Andersom wordt de auto op lager vermogen geladen bij hoge belasting van het energienet op het moment dat de zon niet schijnt. Een volgende stap is om te gaan voorspellen wanneer de zon schijnt of wanneer een bedrijf veel energie gaat verbruiken. In combinatie met een variabel energiecontract kan dit ervoor zorgen dat er meer duurzame energie wordt verbruikt en dat de kosten flink verlaagd worden. En het mooie is dat we alle assets op afstand kunnen besturen.”
De Royal Schiphol Group
FIMIH is een relatief klein bedrijf maar wel met een aantal grote klanten. FIMIH verzorgt de laadinfrastructuur bijvoorbeeld voor de Hightech Campus in Eindhoven en Bouwinvest. En onlangs heeft het bedrijf een aanbesteding van de Royal Schiphol Group gewonnen. De komende vier jaar levert FIMIH backoffice diensten en laadpalen om de ambitie van de Royal Schiphol Group – 10.000 laadpalen in 2030 – waar te maken. “Ik heb veel ervaring als werknemer en als consultant bij grote bedrijven”, vertelt Ruud. “Daardoor weet ik hoe de processen lopen en kan ik op het juiste niveau meedenken met deze klanten. Maar we helpen net zo graag kleinere bedrijven met slimme energiemaatregelen. Hier in de regio, waar we veel te maken hebben met netcongestie. Dat soort uitdagingen maken het werk juist leuk; toch een oplossing vinden wanneer het onmogelijk lijkt.”
Vacatures
FIMIH groeit snel en is dan ook altijd op zoek naar goede mensen. “Ik ben volop aan het bouwen en zie overal kansen. Om ook het mkb te kunnen helpen wil ik uitbreiden met een projectleider elektrotechniek en een werkvoorbereider elektrotechniek. Wil jij meebouwen aan duurzame energieoplossingen? Bekijk dan onze vacatures op www.fimih.com/vacatures.”