In de afgelopen tien jaar is het aantal zzp’ers met 85 procent gestegen, wat de groeiende belangstelling voor het zzp-schap in de arbeidsmarkt onderstreept. Deze ontwikkeling wijst op een mogelijke verlichting van de schaarste op de arbeidsmarkt, maar blijkt in de praktijk nauwelijks effect te hebben. De vraag naar flexibele arbeid neemt namelijk ook onveranderd toe.
Schaarste blijft, ondanks lichte groei economie
Zowel het toenemende aanbod aan talent en de mate van beweging op de arbeidsmarkt is in historisch perspectief en absolute zin nog steeds zeer klein. De afname van schaarste is dan ook niet terug te zien in de sourcingsdruk bij zzp’ers. De frequentie waarin zij benaderd worden voor een opdracht, laat namelijk een stijgende trend zien. Gemiddeld worden zzp’ers achttien keer per jaar benaderd. Ter vergelijking: mensen in loondienst worden gemiddeld ongeveer negen keer per jaar benaderd. Dit benadrukt ook het belang voor zzp’ers om hun profiel en vaardigheden goed te presenteren, en voor organisaties om effectieve strategieën te ontwikkelen om vast en flexibel talent aan te trekken en te behouden in een competitieve arbeidsmarkt.
2024: lichte tariefstijging meest reëel
Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group. In hetzelfde rapport wordt ook de tariefontwikkeling van professionals onderzocht. Over 2023 bedroeg de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel 6 procent, volgens cijfers van het CBS . Uit de inhuurdata van HeadFirst Group blijkt dat professionals die in 2023 aan een nieuwe opdracht begonnen een lagere stijging ervaarden, namelijk 4,3 procent. Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden ligt momenteel op 95,80 euro.
De uurtarieven van flexibel werkenden zijn de afgelopen jaren continu gestegen, over 2022 en 2023 zelfs met meer dan 4 procent. Door de haperende economie, het toenemend aanbod zzp’ers en gedetacheerden op de arbeidsmarkt en de dalende inflatie is het zeer onwaarschijnlijk dat dit ook in 2024 gaat gebeuren. Ons voorspellingsmodel toonde op basis van al deze factoren een tariefdaling van 4 tot 6 procent, maar dat achten we niet realistisch. De uitzonderlijke inflatiesituatie in de afgelopen 2 jaar, heeft het robuuste voorspelingsmodel uit het lood geslagen. We beschouwen een lichte stijging van 1 tot 2 procent als meest waarschijnlijke scenario.