Kennisplatform voor noord holland

E-TEC: Je eigen opgewekte energie opslaan? Het kan en het is nog rendabel ook!

Geplaatst op 25 oktober 2023
E-TEC: Je eigen opgewekte energie opslaan? Het kan en het is nog rendabel ook!

In grote delen van het land hebben we te maken met netcongestie: file op het elektriciteitsnet. De distributie van onze stroom loopt vast door te veel vraag en aanbod. Noord-Holland Noord is op de kaart zelfs helemaal rood gekleurd waardoor bedrijven hun uitbereidingsplannen voorlopig in de ijskast kunnen zetten. En dat terwijl de vraag naar elektriciteit verviervoudigt de komende jaren. E-TEC Power Management uit Oudkarspel heeft samen met Kiwatt een passend alternatief uitgewerkt voor kampeerterrein Buitenduin in Schoorl. Samen vertellen ze over de sleutel: slim opslaan, gebruik en terug leveren van (opgewekte) energie.

E-TEC Power Management

Het bedrijf E-TEC is gespecialiseerd in noodstroomvoorzieningen en heeft naast de vestigingen in Ierland, Engeland en Duitsland sinds 2001 ook een vestiging in Nederland. Eerst in Alkmaar, maar inmiddels in een prachtig toekomstbestendig bedrijfspand op het industrieterrein Breekland in Oudkarspel. “We werken veel voor onder andere datacenters, zorginstellingen en overheidsgebouwen”, vertelt Robin Duizend. “Daar leveren we noodstroomaggregaten, brandstofinstallaties, UPS-systemen, verdelers en alles wat hier verder bij komt kijken. Oftewel de gehele installatie voor een ononderbroken bedrijfsproces op het moment dat de stroom uitvalt. Sinds kort hebben we ook energieopslag-systemen aan ons portfolio toegevoegd omdat dit nauw verwant is met de technische installaties die we al leverden. We zijn officiële dealer van Kiwatt geworden voor het leveren, installeren en onderhouden van deze energieopslagsystemen.” Robin Stoop, ook werkzaam voor E-TEC vertelt verder: “Vanuit de markt kregen we steeds vaker de vraag of we naast UPS-systemen ook energieopslag konden leveren. Een logische en interessante vraag, waar we gelukkig al op waren voorbereid. Ons innovatieteam had zich al verdiept in de opties en mogelijkheden. We hebben meerdere leveranciers bezocht en zijn uiteindelijk bij Kiwatt uitgekomen.”

Energie opslaan in batterijen

Kiwatt is fabrikant en leverancier van energieopslagsystemen en is gevestigd in Ede. In 2019 is het Nederlandse bedrijf gestart en sinds vorige zomer werkt Henri van Middendorp er als consultant. “Binnen Kiwatt worden de producten en software in eigen beheer gemaakt. Een echt Nederlands product dus, waarbij alleen de batterijen uit het buitenland komen”, vertelt Henri. “Energie die wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens wordt opgeslagen in batterijen en die energie kan aangesproken worden op het moment dat daar behoefte aan is. Voor particulieren en kleine ondernemers is er een wandmodel en voor grotere bedrijven zijn er losstaande stapelbare units ontwikkeld vanaf 30 kWh tot 800 kWh opslagcapaciteit. In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn de batterijen compact en niet brandgevaarlijk. We hebben zelf speciale software ontwikkeld met een slim algoritme die kijkt naar weersverwachtingen, dynamische energietarieven en historisch energieverbruik. Dit is een zelflerend systeem waarbij de klant kan kiezen waar het systeem rekening mee moet houden; 1. Power Solar: zoveel mogelijk gebruik eigen opwekking, 2. Power Trade: in- en verkoop van de energie op meest gunstige momenten en 3. Power Boosting: om ervoor te zorgen dat de maximale netaansluiting niet wordt overschreden. Op de bijbehorende app kunnen gebruikers het energieverbruik en de aangesproken bronnen op de voet volgen.”

Dynamische energietarieven

“Als je energie op kunt slaan, loont het om te werken met dynamische energietarieven in plaats van met vaste maandbedragen” vertelt Henri. “Veel mensen weten er het bestaan nog niet van. Het werkt zo; als het zonnig is, wordt er vaak meer stroom opgewekt dan het net aan kan. Op die momenten kun je niet terug leveren of moet je zelfs betalen om terug te leveren. Opslaan is dan de oplossing. Wat je aan energie over hebt lever je terug op het moment dat er een tekort is en de prijzen voor energie dus hoger zijn, bijvoorbeeld tussen 18:00 en 20:00 uur. Je kunt dus gaan handelen met energie. En het mooie van onze software is dat het automatisch gaat, je hoeft hier zelf niks aan te doen.”

Energienet

“Het energienet zit op dit moment vol in de meeste gebieden van Nederland”, zegt Henri. “Ondertussen voorspellen netbeheerders dat er de komende jaren vier tot vijf keer meer elektriciteitsbehoefte komt. Met wet- en regelgeving en subsidies wordt van bovenaf bepaald dat er meer elektrificatie plaats moet vinden, maar de infrastructuur is er niet klaar voor. Daar gaan jaren overheen. Voor bedrijven die nu uitbereidingsplannen hebben is dat veel te laat. Net als voor Kampeerterrein Buitenduin.”

Kampeerterrein Buitenduin

Arjan Kroon en partner Ingrid runnen Kampeerterrein Buitenduin in Schoorl, dat al in 1915 opgericht is door familie Kroon. Arjans vader legde in 1980 al zonnepanelen op het dak van het toiletgebouw voor warm water. Die lijn zette Arjan en Ingrid voort. Met allerlei duurzame snufjes hebben zij het terrein verder gemoderniseerd en vorig jaar wilden ze een deel van de werkplaats ombouwen tot restaurant. Koken is Ingrids grote passie. Als de plannen worden gemaakt voor een restaurant bij het kampeerterrein, blijkt dat ze een grotere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebben. “Ik dacht dat mijn aanvraag een formaliteit zou zijn dus ik had totaal niet gerekend op een afwijzing”, vertelt Arjan. “Maar het antwoord was toch echt nee. In 2026, maar zonder garantie, zou ik op z’n vroegst aan de beurt zijn. Daar wilden we niet op wachten dus ik ging op zoek naar alternatieven. Al vrij snel kwam ik bij E-TEC terecht, een bedrijf bij ons in de buurt. In gesprekken zochten we uit wat er nodig was en kwamen tot een mooie oplossing van 2x 10 kW omvormers, in combinatie met 2x 40 kWh energieopslag. Ja, we schrokken in eerste instantie van de prijs, maar wilden vooruit dus het moest. Anders had ons Restaurant TIB er nu niet gestaan en het is echt een hele mooie aanvulling op ons kampeerterrein.”

Terugverdienen

Arjan krijgt veel reacties en hoort met name vaak dat hij de investering in energieopslag nooit terug gaat verdienen. “Dat is echt onzin”, zegt Arjan en dat beamen ook de mannen van E-TEC en Kiwatt. “Met onze zonnepanelen wekken we stroom op en dat bewaren we tot het moment dat we het nodig hebben, zoals tijdens de piekuren in het restaurant. Wat we over hebben verkopen we. Inkomen uit opgewekte energie genereren was niet het hoofddoel, maar het helpt wel degelijk om de energieopslag terug te verdienen. Het wordt een soort sport”, zegt Arjan lachend. “Maar serieus, ik zou deze oplossing ieder bedrijf aanraden. Het maakt je onafhankelijk, nog bewuster van energieverbruik en dus duurzamer. We hebben nog geen dag spijt gehad van deze investering.”

Duurzaamheidsslag

Bij E-TEC stromen de aanvragen voor de installatie van energieopslag inmiddels binnen. Zowel het Kiwatt wandmodel als het stapelbare model staan binnenkort als demo-opstelling bij E-TEC. Ruud Bijl is accountmanager bij E-TEC en geeft aan: “Klanten die nieuwsgierig zijn, zijn welkom om ze te komen bekijken. Dat we nu Kiwatt-dealer zijn maakt dat we een enorme duurzaamheidsslag slaan. We werken door het hele land en hebben een grote serviceorganisatie. Het wandmodel heeft al een noodstroomfunctionaliteit, aan die functionaliteit in het stapelbare model wordt nog gewerkt. Een partij als Kiwatt past goed bij onze organisatie door de flexibiliteit en mogelijkheid om de producten gezamenlijk door te ontwikkelen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: