Help, wie financiert mij nog?
Vroeger was alles beter, is een veel gehanteerde uitspraak. Beter weet ik niet, maar in dit geval wel overzichtelijker. Ondernemend Nederland had voor zijn financieringsvraagstuk in de basis de keuze uit een drietal grootbanken, welke zorgde voor de kredietverlening aan het gehele MKB.
Anno 2023 zijn deze drie grootbanken nog steeds actief, maar kritischer aan de voorkant, waardoor zij minder kredieten/leningen uitzetten en meer ondernemers tussen wal en het schip geraken. In de praktijk werkt het nog vaak zo dat de ondernemer traditiegetrouw aan klopt bij zijn huisbank waar hij al jaren bekend is en welke hem in het verleden ook heeft geholpen. De huisbank twijfelt meer en meer en doet vaker de deur dicht. De ondernemer zit met zijn handen in het haar en weet niet meer wat te doen. De ondernemer wil investeren in zijn onderneming, maar waar haalt hij het benodigde kapitaal vandaan.
Er is in deze tijd meer ruimte voor de zogenoemde alternatieve financier. Klinkt leuk zo´n alternatieve financier, maar wie of wat is dat eigenlijk. De alternatieve financier trekt zijn kapitaal op verschillende manieren aan, bijvoorbeeld door o.a. gelden van een buitenlandse bank, een verzekeringsmaatschappij, een pensioenfonds of overtollige middelen van vermogende partijen. In overeenstemming met de investeerder (bovengenoemde) wordt bepaald op welke condities de kredieten/leningen worden verstrekt. Als dit allemaal duidelijk is, dan kan de alternatieve financier zijn geld gaan uitlenen aan de ondernemers.
De alternatieve financier heeft ervoor gezorgd dat het financieringslandschap steeds meer is versplinterd en het voor de ondernemer lastiger is om de juiste partij te vinden. De vraag is mijns inziens of de financieringsmarkt beter is geworden van al deze partijen die in dezelfde vijver vissen? Ik denk het uiteindelijk wel, aangezien er meer keuze is en elke financier een ander risicoprofiel heeft. Hierdoor wordt de kans op het laten slagen van een financieringsaanvraag enkel groter. Heeft een alternatieve financier dan enkel voordelen? Nee dat denk ik niet, aangezien de condities soms minder aantrekkelijk zijn. Als voorbeeld de rentecondities welke in de regel minder voordelig zijn dan de grootbanken. De alternatieve financier koopt zijn geld namelijk duurder in dan de grootbanken.
Wie financiert mij nog? Ondernemend Nederland laat je niet afschrikken door een NEE van welke financier dan ook. Er zijn werkelijk waar meer dan 100 financiers in het land. Er moet er toch één bijzitten die jullie wil financieren, zodat jullie ondernemingen kunnen blijven groeien.
Stefan Meijer
Financieringsspecialist bij Credion