Nederlandse MKB bedrijven waren in 2022 minder waard dan in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Dat blijkt uit een rapport van bedrijfsovername-platform Brookz. Vooral bedrijven in de IT, gezondheidszorg of farmacie zijn in Nederland minder waard dan in de andere landen.
In het onderzoek wordt gekeken naar de EBITDA multiples per sector. In Nederland rekenen we gemiddeld met een EBITDA multiple van 4,85, waar dat in Frankrijk 5,45 is en in de DACH landen zelfs 5,80. Volgens bedrijfsovername adviseur René de Jong van Anno1982.nl heeft dat verschillende redenen. “Schaalbaarheid is een factor die grote invloed heeft op de waarde van een bedrijf. Leent jouw product of dienst zich om in heel Frankrijk, Duitsland of de UK eenvoudig uit te rollen? In dat geval zijn deze groeimogelijkheden voor een internationale koper veel waard! Maar ook financiële (schaal)voordelen of een fusie met strategische partijen in het buitenland kunnen leiden tot een hogere waardering”, aldus de Jong.
IT & Software bedrijven
Een opvallende statistiek is de waarde van IT & Software bedrijven in Nederland ten opzichte van de waardebepaling in omringende landen. Waar een IT bedrijf in Nederland gemiddeld mag rekenen met een EBITDA van 6,6 is dat in Duitsland 8,5. “Voor deze bedrijven is het dan ook interessant om de exit-strategie te focussen op verkoop in andere landen. We adviseren ondernemers in deze sector dan ook om hun bedrijf verkoopklaar te maken voor een internationale koper of na te denken over een pre-exit, aldus de Jong. Bij een pre-exit verkoop je een deel van je bedrijf met het doel om het met een internationale speler exponentieel te laten groeien. Als verkoper kun je niet alleen al wat ‘cash van tafel halen’, maar kun je ook profiteren van de groei die je daarna kunt realiseren.”.
Uit onderzoek van Brookz blijkt dat 48% van MKB bedrijven in Nederland openstaat voor een internationale overname. De lichte dalingen van verkoopprijzen als gevolg van de inflatie en economische onzekerheid zorgt voor een groeiende interesse voor bedrijfsverkoop over de grens.