Lik op stuk beleid
Er bestaat veel rechtspraak over supermarkten en caissières die opzettelijk te weinig afrekenen. Net als geld wegnemen uit de kassa, is dat uit den boze. De supermarkt hanteert hiervoor een ‘lik op stuk beleid’. Diefstal mag dan ook bestraft worden met ontslag op staande voet. Ook al gaat het om 1 euro. Nog erger wordt het als de caissière een verklaring tekent waarin zij schuld bekent aan diefstal. Het ontslag is dan rond. Of toch niet?
De kantonrechter liet op de zitting doorschemeren dat zij een dochter had in dezelfde kwetsbare leeftijdsgroep. Zij vond het dan ook vreemd dat de ouders van het meisje niet waren uitgenodigd voor het gesprek met de rechercheurs, toen zij haar schuldbekentenis tekende. Ook kreeg de rechter de indruk dat de schuldigverklaring niet helemaal zonder druk was afgelegd. De minderjarige caissière werd immers voorgehouden dat als zij niet snel zou tekenen, er aangifte zou worden gedaan van diefstal en haar ouders dan een boete zouden moeten betalen. De schuldigverklaring ging daarom de prullenbak in.
Beoordelen en verklaren
Om te beoordelen of de artikelen expres te laag waren aangeslagen, bekeek de rechter de camerabeelden. Daar bleek uit dat de caissière bij de kassa werd geroepen toen het druk werd. Ook dat zij een praatje maakte met de klant, voordat zij te weinig aansloeg. Dat vond de rechter echter niet verdacht. De klant was het vriendje van een van haar collega’s.
Verder kon aan de hand van een verklaring worden aangetoond dat de caissière voordat zij naar het werk ging, een pijnlijke behandeling bij de tandarts had ondergaan met diverse verdovingen, waar zij erg tegenop had gezien. Zij wilde die dag vanwege hoofdpijn liever niet werken, maar besloot toch naar het werk te gaan toen zij werd opgeroepen. Dat zij een paar afbakbroodjes opzettelijk te laag had aangeslagen, achtte de rechter niet bewezen. Het ontslag werd vernietigd. De afdeling HR van de supermarkt verliet daarop boos de rechtszaal.
Op de kleintjes letten
Medewerkers in een kwetsbare leeftijd mag je niet zomaar van diefstal beschuldigen en onder druk zetten om een bekentenis te tekenen. Onze landelijke grote kruideniers moeten dus op de kleintjes blijven letten.