De ‘perfect storm’
Een electrolyser van 1 MW, 100 MW of 10.000 MegaWatt? Om straks van wind en zon waterstof te maken en die te gebruiken op mistige dagen? De grootte wordt bepaald door de rekenaars: als straks de zon schijnt of het stormt, met een vermogen van 11.000 MW of zelfs 21.000 MW in een straal van 100 kilometer van Amsterdam, hoe groot is onze overvloed? Zelfs als onze vervoermiddelen en de boilervaten vol zitten en de wasmachines op volle kracht draaien?
Ja, dat klinkt als een unieke kans voor samen. Wat als de bewoners van onze regio de handen ineenslaan met ondernemers en overheid? Die de stopcontacten en de molens en panelen mèt ons financieren en bouwen. Gaat dan de huidige low trust van Amsterdammers in overheid en energiebedrijven – de één plaatst windmolens in onze achtertuin, de ander verhoogt de energieprijzen met 33% – naar een high trust-samenwerking? Van verontruste Amsterdammers met dikke truien in beschimmelende betonnen warmtenet-appartementen, naar bewoners die mede-eigenaar zijn van opgewekte energie?
Andere waarden
Economische modellen waar andere waarden dan geld centraal staan zijn worden populair: een wooncoöperatie die zorgt voor betaalbaar wonen voor iedereen; een energiecoöperatie die met haar leden bepaalt waar de windmolen komt. De leden van Energiecoöperatie Ecopower in België laten zien hoe dat uitpakt: ze wekken op, verkopen en zorgen dat ze als leden 50% energie besparen.
De kans om van een op winst gerichte lobbycratie naar een heterarchie te gaan ligt voor het grijpen: energiecoöperaties en energiecommissarissen werven hun buren in hun kerk, sportclub, bedrijf of school om mee te financieren en energie bij overvloed op te slaan.
Overvloed
Terug naar de perfect storm. Coöperaties slagen erin om iedereen met een energierekening mee te laten doen. De energievraag halveert. Twee miljard kWh van de 16 miljard kWh die we in Amsterdam jaarlijks gebruiken, komt uit zo’n 2.000 warmteopwekprojecten van zo’n 500 kW per stuk. We besparen acht miljard kWh. En de rest, nog zes miljard kWh per jaar, wekken we samen op met zonnevelden en windmolens ter land en ter zee.
De mensen in Groot Amsterdam slaan bij overvloed megawatten via de electrolyser op in accu’s. Winst gemaakt met energiehandel investeren we in maatschappelijke doelen in de buurt. Laat die storm maar komen.
Pauline Westendorp is sociale ondernemer op Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van platform 02025 en de common Oranje Energie.