Kennisplatform voor noord holland

Damsté advocaten- en notarissenkantoor: Twentse nuchterheid in Amsterdam

Geplaatst op 21 maart 2022
Damsté advocaten- en notarissenkantoor: Twentse nuchterheid in Amsterdam

Het van oorsprong Twentse Damsté advocaten- en notarissenkantoor biedt vanuit Enschede al meer dan honderd jaar met naar eigen zeggen ‘Twentse nuchterheid’ haar diensten aan voor bedrijven, overheden en particulieren. Overnames, samenwerkingsverbanden en fusies hebben de afgelopen eeuw ervoor gezorgd dat Damsté kon blijven doorgroeien. Daarmee kon het bedrijf een stevige positie innemen in de markt, met een breed werkveld van rechtsgebieden.

Ze horen bij de landelijke top 35 grootste advocaten- en notariskantoren en zijn in Twente veruit het grootste kantoor. Met meer dan 50 advocaten en in totaal zo’n 170 medewerkers een serieuze speler met landelijke dekking en een groot internationaal netwerk. Inmiddels is er ook een kantoor geopend in Amsterdam. Wij spraken Jan Schutrups (advocaat, partner & voorzitter Algemeen Bestuur), Isandra Dunhof-Lampe (advocaat & partner) en Dirk Sanderink (advocaat & salaried partner) over de stap naar een secundair kantoor in Amsterdam en de belangrijke rol die het specialisme van Dirk speelt voor de positionering in de markt.

Toegankelijk en menselijk

Wat direct opvalt als je de website van Damsté bezoekt is de begrijpelijke taal en ‘toegankelijkheid’ die deze uitstraalt. Er worden weinig tot geen vaktermen gebruikt en een groot deel van de medewerkers, in welke rol dan ook, worden met foto gepresenteerd op de website. Jan bevestigt dat dit precies is wat Damsté is: “We zijn een nuchter, menselijk en toegankelijk bedrijf. Bij ons betaal je een eerlijke prijs en niet de hoofdprijs. We halen onze neus ook zeker niet op voor een kleinere, lokale ondernemer die onze hulp nodig heeft.” Daarbij zijn particulieren ook een belangrijke tak van het bedrijf, waarbij letselschade, strafrecht en familierecht de drie grootste peilers zijn. “Bij Damsté denken we liever in mogelijkheden dan in de beperkingen van ons kunnen. We houden van korte lijnen en onze oplossing is vaak praktisch. Dat maakt het wel zo efficiënt en werkbaar. Onze grootste drijfveer is de beste oplossing voor onze cliënten te vinden. En dat betekent niet altijd de juridische weg, maar soms ook gewoon een slimme en creatieve oplossing.”

Uniek specialisme

Het specialisme van Dirk, het Europees bestuursrecht, is een belangrijke wetenschappelijke toevoeging op de rechtsgebieden die al in huis zijn bij Damsté. Dirk is aan de Radboud Universiteit gepromoveerd op een proefschrift over de doorwerking van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in het bestuursrecht. Na een aantal jaren op de universiteit gewerkt te hebben kreeg hij de behoefte om de praktijk van het recht mee te gaan maken. “Ik wilde het recht in actie gaan zien”, vertelt hij. “Over het algemeen zijn advocaten in bestuursrecht erg dun gezaaid, zeker wat betreft het specialisme van Dirk”, vertelt Jan. “Er zijn echt maar heel weinig advocaten in Nederland die dit recht op het niveau van Damsté uitoefenen.” Hier zit dus een flink stuk onderscheidend vermogen voor Damsté, zeker voor de Amsterdamse markt zijn ze daarmee direct een sterke en serieuze speler. Dirk licht toe: “We belichten zaken namelijk vanuit een heel breed perspectief. In bijzonder veel situaties is de kennis van het Europees bestuursrecht erg waardevol. We stellen onszelf meer dan eens de vraag ‘Wat zegt het Europese recht hierover?’ Hier zijn regelmatig argumenten aan te ontlenen voor het pleiten van een zaak. Als je die laat liggen, kan het zijn dat je andere uitkomsten krijgt, dan als je de zaak ook vanuit het Europese recht had bekeken. Hoewel het niet altijd doorslaggevend is, kan het echt het verschil maken.”

Strategische keuze

Isandra vertelt over de stap naar een kantoor in Amsterdam. “Op het gebied van bouw gebeurt hier enorm veel. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de markt in en om Amsterdam heel goed kunnen bedienen. Dit vertrouwen is met name gebaseerd op onze sterke vertegenwoordiging van het bestuursrecht binnen Damsté en zeker ook door de wetenschappelijke kennis van Dirk van het Europees bestuursrecht. Daarnaast verwachten wij in Amsterdam sneller gekwalificeerd personeel te kunnen werven. We hebben al langer de ambitie om Damsté ook in het westen op de kaart te zetten om zo verder te kunnen groeien en ontwikkelen.”
Jan voegt toe dat het openen van het kantoor in Amsterdam een goede aanvulling is op de bestaande advocatenkantoren. “Daarbij hanteren wij een relatief laag uurtarief, terwijl daar wél een hoog kennisniveau en full service kantoor tegenover staat. Dat zul je bij de kantoren op de Zuidas niet tegenkomen. Het is echter wel lastig om er autonoom een kantoor te starten. Mede om die reden heeft BDM advocaten zich bij Damsté aangesloten, om zo voortvarend te starten met al een bestaande positie en werkveld.”

Internationalisering

“We keken al veel langer verder dan Twente, we hebben eigenlijk altijd behoefte om uit te breiden naar zowel het oosten als naar het westen”, aldus Jan. De recente overname van een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in Duits recht heeft ervoor gezorgd dat ze nu ook gerechtigd zijn om voor bedrijven en particulieren in Duitsland te opereren en procederen, evenals voor Duitsers in Nederland. Dat is dus in een keer een flinke uitbreiding van de markt. In het kader van de internationalisering geeft Jan ook nog een mooi recent voorbeeld: “We sloten medio januari een contract met een miljardenbedrijf uit Twente, dat wereldwijd opereert. Zij kozen voor ons vanwege ons grote internationale netwerk. We zijn trots dat we als ‘nuchter’ Twents bedrijf zulke grote stappen hebben gezet én er nog vele gaan zetten. In Nederland, maar dus ook daarbuiten.”

Opleidingskantoor

Bij Damsté worden er structureel nieuwe mensen opgeleid, het is een opleidingskantoor. Daardoor kon het bedrijf ook altijd zorgen dat de ontwikkelingen doorgingen. “We bleven jonge mensen aan ons kantoor toevoegen, naast de stabiele kern die altijd is blijven bestaan. Het opleiden heeft ons heel veel gebracht, door jonge mensen in huis te hebben met verfrissende ideeën.” Zo kunnen ze ook klanten verschillende tariefstellingen bieden binnen een zaak, door zowel jonge als meer ervaren advocaten op een zaak te zetten. Er kijkt in alle gevallen altijd een senior mee om de kwaliteit van het werk te waarborgen. “De informele, open-minded en zeker ook nuchtere bedrijfscultuur zorgde er vorig jaar nog voor dat we een 8,5 scoorden in een tevredenheidsonderzoek onder alle werknemers en als een van de beste werkgevers binnen onze tak uit de bus kwamen. Daar zijn we enorm trots op!”, vertelt Jan enthousiast.

De volgende stap

De volgende stap is het vinden van een geschikte, grotere kantoorruimte in Amsterdam. Er zijn namelijk nu twee kantoren daar, het notariaat apart van het advocatenkantoor. Dit is door omstandigheden zo gelopen. Jan licht toe: “We groeien nu echt uit ons jasje op het advocatenkantoor in Amsterdam en willen alle collega’s daar onder één dak.” Daarbij moet het nieuwe kantoor geschikt zijn voor uitbreiding, gezien de wil en verwachting om verder te groeien. De eerste advocaat en notaris is al aangenomen. “Maar voor we verder kunnen met de werving van personeel zullen we eerst een geschikt pand moeten vinden. Ons streven is voor het einde van de zomer het nieuwe pand te betrekken. Daarbij zijn we as we speak bezig met het vormgeven van de identiteit die we willen aannemen in Amsterdam. We willen ons zeker niet afzetten tegen de Zuidas-kantoren. Bij ons kun je kennis ophalen van hoog niveau, voor een Twentse prijs.”

Dirk Sanderink

Dirk is naast zijn functie van advocaat in Europees bestuursrecht en omgevingsrecht research fellow bij de sectie Bestuursrecht van de Radboud Universiteit. Hij publiceert regelmatig wetenschappelijke artikelen en boekbijdrages binnen zijn rechtsgebied. Ook schrijft hij regelmatig annotaties (commentaren) bij gerechtelijke uitspraken op dat gebied in het vaktijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht (JB).

Isandra Dunhof-Lampe

Isandra is partner en advocaat bestuursrecht/omgevingsrecht. Haar specialisatie als advocate kun je samenvatten als het ‘brede gemeenterecht’, wat veelomvattend is: van subsidies en het verlenen van vergunningen tot zaken over openbare orde. “Ik houd mij bezig met het adviseren van en procederen voor projectontwikkelaars en gemeenten.” Isandra werkt sinds eind vorig jaar grotendeels vanuit het kantoor in Amsterdam. “De cultuur en dynamiek hier in Amsterdam spreken mij enorm aan en ik zie het ook als een mooie persoonlijke uitdaging hier mijn weg te gaan vinden.”

Jan Schutrups

Jan is al 33 jaar advocaat in het civiele recht met de specialisaties bouwen, wonen en ontwikkelen. Zijn werk heeft ook veel overlapping met bestuursrecht. Hij is naast partner en advocaat ook al dertien jaar bestuurslid bij Damsté. Daarbij is hij ook nog voorzitter van de coöperatie. Jan is een van de mensen van het eerste uur, die Damsté hebben gevormd tot het bedrijf wat het nu is. Vooral het creatief zijn bij het vinden van een oplossing spreekt hem aan. “Dat hoeft lang niet altijd via de geëigende paden.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: