Het Tropenmuseum staat op 1 juli stil bij het slavernijverleden en kijkt samen met bezoekers naar de toekomst. Er is een speciale luisterroute van het museum naar het Slavernijmonument, er worden gratis heri heri maaltijden uitgedeeld en kinderen kunnen creatief aan de slag. Bezoekers van het Keti Koti Festival in het Oosterpark kunnen gratis een bezoek aan het museum brengen.
Het Tropenmuseum doet samen met andere musea mee aan ‘Free Heri Heri For All’ plaats. Dit initiatief is in het leven geroepen door KIP Republic om gezamenlijk te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri. Free Heri Heri For All is ontwikkeld ter nagedachtenis van het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden. De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar meer dan 20.000 Heri Heri-gerechten worden uitgedeeld in negen provincies.
Audiotour DeGASTEN | Luisterroute van Tropenmuseum naar het Slavernijmonument
Het Tropenmuseum presenteert samen met jeugdtheatergezelschap DEGASTEN een nieuwe luisterroute. Met storytelling en muziek nemen de makers bezoekers in 15 minuten mee van het Tropenmuseum, door het Oosterpark, naar het Nationaal Slavernijmonument. Bezoekers bekijken de omgeving met een nieuwe blik en krijgen inzicht in hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden.
Maak zelf een button voor Keti Koti
De feestwinkel in het Tropenmuseum staat t/m 10 juli in het weekend in het teken van 1 juli. Tijdens de activiteit maken we een button. Een button is een krachtig middel waarmee je een statement en boodschap overbrengt. Net zoals de button 1873. Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Illustrator Hedy Tjin van onder andere het boek Op de rug van Bigi Kayman, maakte speciaal voor deze buttons twee lijntekeningen.
Tentoonstelling Onze koloniale erfenis
Nieuw in het Tropenmuseum: Onze koloniale erfenis. De nieuwe vaste tentoonstelling over hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, hoe mensen kolonialisme doorstonden en er tegen in verzet kwamen. De tentoonstelling beslaat zo’n 1200 m2, met objecten, fotografie en beeldende kunst.
Bezoekers van het Keti Koti Festival in het Oosterpark kunnen gratis een bezoek brengen aan het museum. Meer informatie via de button naar de website.
Foto: Tropenmuseum